Springen naar inhoud

- - - - -

Kinderen met kanker hoeven niet onvruchtbaar te blijven


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 juni 2008 - 20:43

Tegenwoordig kunnen meer en meer kinderen met kanker succesvol behandeld worden. Onvruchtbaarheid is echter een frequente bijwerking van deze behandeling. Deze onvruchtbaarheid zou kunnen verholpen worden door ingebankte stamcellen in de zaadbal te herintroduceren na genezing, maar dit is technisch zeer moeilijk bij kinderen.
Onderzoekers van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel/Vrije Universiteit Brussel hebben nu bij muizen een eenvoudigere methode ontwikkeld die even efficiënt is voor het heropstarten van de zaadproductie. Een stukje ingevroren (en vervolgens ontdooid) zaadbalweefsel dat stamcellen bevat kan via een kleine insnede in de zaadbalmassa gestopt worden. Vanaf dit stukje, dat als het ware “gesandwiched” zit in het zaadbalweefsel, kunnen stamcellen opnieuw de zaadvormende buisjes koloniseren. Deze simpele techniek zou zelfs uitgevoerd kunnen worden onder lokale verdoving en betekent een belangrijke stap voorwaarts in de klinische toepassing van deze preventieve strategie.

Lees meer ... Vrije Universiteit Brussel

Lees de wetenschappelijke publicatie

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures