In- en uitzouten

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 55

In- en uitzouten

Ik ben momenteel bezig met het vak Galenica (receptuurkunde) en kom vaak het woord in- of uitzouten tegen in het hoofdstuk over oplosbaarheid. Ik weet dat je zouten kan toevoegen om ontaarding (ontleding) van een farmacon te vertragen (primair zouteffect), maar ik snap niet hoe het in verband staat met oplosbaarheid. Bv. bij het toevoegen van een electrolyt zal de Kristische Micellaire Concentratie dalen (door uitzouting), maar hoe kan dit?

Gebruikersavatar
Berichten: 10.561

Re: In- en uitzouten

Door het oplossen van zouten stijgt de polariteit van het water. Daardoor wordt de oplosbaarheid van apolaire stoffen kleiner.

Bij amfifiele stoffen, (stoffen die zowel een apolair als een polair deel hebben) zal dit betekenen dat het apolaire deel minder graag in water zit; er worden dus al bij een lagere concentratie micellen gevormd.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer