Epo

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 49

Epo

gegroet

Epo of Erythropoëtine zorgt toch dat er meer rode bloedcellen geproduceert worden. Dus wanneer een sporter epo neemt wordt er op zijn huidige productie van rode bloedcellen nog extra aangemaakt. Dit zorgt toch voor verhoogde viscositeit van het bloed doordat rode bloedcellen erin toenemen, right?? Dit is dan toch ook de reden waarom er een verhoogd risico is op bloedklontering en mogelijk hartfalen? En laatste vraagje erover :D heb dan weer gelezen dat epo zorgt dat de bloedstroom versneld maar als het bloed viscoser wordt kan dit toch helemaal niet :s? Kan zijn dat dit op natuurlijke productie sloeg en niet op toediening maar maakt geen verschil denk ik...

dank bij voorbaat

max

Berichten: 21

Re: Epo

Je bloedstroom snelheid zal er niet door versneld worden. Dat wordt enkel en alleen bepaald door je hart wanneer deze de opdracht krijgt sneller te pompen door bijv inspanning.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.409

Re: Epo

Verder zijn het de bloedplaatjes die bloedklontering veroorzaken, en niet de rode bloedcellen.

Er bestaat wel een ziekte van de rode bloedcellen die klontering kunnen veroorzaken, zijnde sikkelcelanemie. Door de abnormale vorm van de rode bloedcellen kunnen zij vasthaken.
Its supercalifragilisticexpialidocious!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Epo

Jona444 schreef:Verder zijn het de bloedplaatjes die bloedklontering veroorzaken, en niet de rode bloedcellen.

Er bestaat wel een ziekte van de rode bloedcellen die klontering kunnen veroorzaken, zijnde sikkelcelanemie. Door de abnormale vorm van de rode bloedcellen kunnen zij vasthaken.


De rode bloedcellen veroorzaken geen klontering, maar je kunt je voorstellen hoe meer rode bloedcellen je hebt des te groter de kans is dat er een trombus wordt gevormd als eenmaal de stollingscascade op gang is gekomen. Aandoeningen zoals Polycythemia Vera (een teveel aan erytrocyten) zijn geassocieerd met trombosevorming. Enerzijds door de toegenomen hoeveelheid ery's en een navenante toename in viscositeit, anderzijds door een hypercoagulabele staat.

De conclusie dat het gebruik van epo het risico vergroot op trombose lijkt mij derhalve niet onjuist.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer