Fermentatie/gisting
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 14
Fermentatie/gisting
Schimmels kunnen voedingsmiddelen fermenteren : is dat dan vb. suiker fermenteren(anaëroob?)tot H2O en CO2 en zo energie vrijmaken?
En wat is gisting?Hier komt H2- en CO2-gas vrij?En wordt dit ook gedaan door schimmels of door gisten?
Bedankt!
En wat is gisting?Hier komt H2- en CO2-gas vrij?En wordt dit ook gedaan door schimmels of door gisten?
Bedankt!
- Berichten: 1.409
Re: Fermentatie/gisting
Gisting en fermentatie zijn synoniemen.
In het ideale geval komt er CO2 en H2O vrij. Dan zeggen we dat de fermentatie (of gisting) homofermentatief is. Een homofermentatieve gist geeft een omzetting van 80% H2O/CO2 en 20 % bijproducten. Of een omzetting van 80% specifieke bijproducten en 20% CO2/H2O.
Een heterofermentatieve gisting geeft dan weer ongeveer evenveel CO2 en H2O en ongeveer evenveel bijproducten zoals azijnzuur, ethanol...
Bijvoorbeeld jouw lactobacillen. Die zijn homofermentatief. Zij zetten suikers om naar vooral melkzuur.
In het ideale geval komt er CO2 en H2O vrij. Dan zeggen we dat de fermentatie (of gisting) homofermentatief is. Een homofermentatieve gist geeft een omzetting van 80% H2O/CO2 en 20 % bijproducten. Of een omzetting van 80% specifieke bijproducten en 20% CO2/H2O.
Een heterofermentatieve gisting geeft dan weer ongeveer evenveel CO2 en H2O en ongeveer evenveel bijproducten zoals azijnzuur, ethanol...
Bijvoorbeeld jouw lactobacillen. Die zijn homofermentatief. Zij zetten suikers om naar vooral melkzuur.
Its supercalifragilisticexpialidocious!