Elektrisch veld

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 5

Elektrisch veld

De termen elektrisch veld en elektrische veldsterkte, ik weet niet goed wat ik mij daarbij moet voorstellen.

Elektrisch veld: Dit is dus gewoon een veld met elektrische ladingen die krachten uitoefenen... (juist?)

Kan dat ook gewoon met 1 lading zijn? (maar waar zijn de krachten dan?)

Elektrische veldsterkte: Dit wordt gedefinieerd als de sterkte van elektrisch veld in een punt...

Dat 'punt' is dat dan een lading?? (aangezien de formule F/q is...)

Berichten: 8.614

Re: Elektrisch veld

Je formulering is nogal vreemd.

De aanwezigheid van een elektrische puntlading verandert de ruimte errond. Wanneer je in een punt van een ruimte een lading aanbrengt krijgt de ruimte rond dat punt dus eigenschappen die er niet zijn wanneer de lading er niet is. We zeggen dus dat een elektrische lading een elektrisch veld veroorzaakt.

Dit elektrisch veld wordt duidelijk wanneer je een tweede lading in het veld plaatst, een zgn. testlading. Op deze testlading zal een kracht worden uitgeoefend door de oorspronkelijke lading, de zgn. bronlading. Deze kracht noemen we de elektrische veldsterkte.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Gebruikersavatar
Berichten: 2.242

Re: Elektrisch veld

Net zoals twee massa's een kracht op elkaar uitoefenen, zo oefenen twee elektrische ladingen ook een kracht op elkaar uit. (Vergelijk de wet van Coulomb met de gravitatiewet van Newton en merk de gelijkenissen en verschillen op!) De kracht die het gravitatie veld dat door twee massa's wordt veroorzaakt heeft als grootte F=mg, analoog heeft de kracht die het elektrisch veld opwekt als grootte F=Eq. Merk op dat deze kracht positief of negatief kan zijn, dit is niet zo bij een gravitatieveld, massa's trekken elkaar áltijd aan, elektrische ladingen niet.

De elektrische veldsterkte is nu de kracht die een testlading ondervindt in dat elektrisch veld. Het grote verschil is dat je het elektrisch veld altijd kan berekenen, in elk punt in de ruimte, de elektrische veldsterkte niet omdat deze afhankelijk is van de testlading. De grootte van de elektrische veldsterkte is
\(\vec E = \frac{ \vec F_e}{q_0}\)
waarin q_0 de testlading is. Analoog hieraan kan je de veldsterkte berekenen van een gravitatieveld voor een zekere massa m_0, die heeft dan als grootte
\(\vec g = \frac{ \vec F_g}{m_0}\)
.

Reageer