Springen naar inhoud

Risico's Genetisch Gemodificeerde Zalmen


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 28 maart 2003 - 11:35

Tegenwoordig wordt er druk geexperimenteerd met zalmen waaraan allerlei eigenschappen aan toegevoegd worden. Zo bestaan al zalmen met extra groeihormoongenen en koude-resistentiegenen waardoor deze genetisch gemodificeerde zalmen groter worden en kunnen overleven buiten hun natuurlijke habitat. Maar wat gebeurt er indien deze genetisch gemodificeerde zalmen per ongeluk uit de kwekerijen ontsnappen en in het milieu terechtkomen? Wat zal hun interactie met de natuurlijke variant zijn en wat zullen de gevolgen voor de biodiversiteit zijn? Of zullen deze zalmen juist geen schade toe kunnen brengen en bevordert het juist de diversiteit en de stabiliteit van natuurlijke zalmen?

:shock: Discussieer nu mee over dit onderwerp op de website van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) op: http://www.cogem.net

De COGEM is het wetenschappelijk adviesorgaan dat de Nederlandse overheid adviseert betreffende de risico's van toepassingen van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) voor mens en milieu. De COGEM dient in haar adviezen niet alleen de technisch wetenschappelijke gegevens te beoordelen maar speelt tevens een rol bij de beoordeling van de maatschappelijke en ethische aspecten verbonden met de toepassing van GGO's.

http://www.cogem.net

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dino

    Dino


  • >250 berichten
  • 740 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 maart 2003 - 21:36

1)

extra groeihormoongenen en koude-resistentiegenen

Sorry maar zeg dit liever niet! Dit bestaat namelijk niet. Genen coderen voor eiwitten! niet voor eigenschappen! Wat jij een extra groeihormoon gen noemt is waarschijnlijk eerder een alteratie aan het expressie mechanisme van het gen dat de code voor het groeihormoon bevat.

2)Graan is al sedert eeuwen veredeld en gemuteert! Waarom rebelleert niemand?

3)Wat is er echt precies het verschil met veredelen?Ok dit bedoel ik wel niet letterlijk! Maar met veredelen kruist men de gewenste eigenschappen in de dieren.

4) In voer van bv katten of andere dieren brengen evenveel schade teweeg en soms zelfs meer dan dat gmo's zouden kunnen teweeg brengen. Waarom zaagt er niemand? Schepen nemen bv bij vertrek in Z Amerika belast water op (dus met ook alle organismen die toen tevallig aanwezig waren) en vaart naar de Kaspische zee en dropt daar zijn belast water (omdat hij daar oplaad). Gevolg een Ctenofoor die in het belast water zat werd daar gelost en heeft de vis populatie van de Kaspische zee en de Zwarte zee doen kelneren(niemand luste hem)! Honderden vissers faiet en de meren waren bijna dood gegeten. Ironisch genoeg werd er weer een ctenofoor perongeluk met een ander schip mee gebracht. Deze ctenofoor was een natuurlijke predator van de vorige ctenofoor. Als je het interesseert zoek dan eens invasies van exoten op.

Gmo's kunnen ook gevaarlijk zijn, het irriteert me gewoon mateloos dat zij zo in het nieuws komen ten onrechte.
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures