Smaakzones

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Smaakzones

Op school leert men over de smaakzones of smaakvelden. Maar wat is daar van aan, want er is veel tegenstrijdige informatie daarover te vinden.

vb :

-jongens & wetenschap p.202

-http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?

-http://www.nice- info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0303waarom_umamiART.htm

-krantenartikel uit de wetenschapsbijlage van de NRC (18 maart 2000)

Berichten: 32

Re: Smaakzones

Toen ik vorig jaar (3de middelbaar) in de biologieles uitleg kreeg over de smaakzones heb ik de les daarna de leerkracht het artikel in "Jongens en wetenschap" laten lezen.

Hij zij dat er niets van waar was! Maar wat weten leerkrchten :wink:

Misschien weet iemand een echt sluitend bewijs of ze bestaan of niet.

Dank u
E=MC2

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: Smaakzones

Vroeger werd wel eens gesuggereerd dat de tong in bepaalde gebieden was verdeeld die elk een andere smaak waarnemen, het puntje bijvoorbeeld voor zoet en het achterste deel bitter. Dit is echter een grotendeels onjuiste gedachte: de smaakreceptoren voor de vijf smaken: zout, zuur, bitter, zout en umami komen verspreid over de tong voor, dus elk deel van de tong kan alle smaken waarnemen. Ook elders in de keelholte komen smaakreceptoren voor.

Echter is er ook een kern van waarheid in het verhaal: bepaalde delen van de tong bevatten meer of minder van een bepaalde receptoren en zijn dus meer of minder gevoelig voor een bepaalde smaak.

Zie bijvoorbeeld dit artikel van de universiteit van Cardiff: http://www.cf.ac.uk/biosi/staff/jacob/teac...sory/taste.html
β-Damascenon en maneschijn

Berichten: 416

Re: Smaakzones

Zoals ik weet zijn bepaalde delen van de tong gespecialiseerd in bepaalde smaken. Hoewel je een bepaalde smaak over de gehele tong kunt proeven. Een voorbeeldje, je kunt zoet ook een beetje waarnemen achter op de tong. Echter je neemt zoet het meest waar voor op de tong, omdat daar de meeste receptoren zitten voor zoet. En ik las dat er 5 smaken bestaan (ipv 4) nl zoet, zuur, zout, bitter en umani.

Sorry voor de misschien wat overbodige tekst hierboven. Maar als geheugensteuntje zet ik dat erbij.

Ik heb er 4 vragen over.

1. Zoet proef je het meest met de tongpunt, idemdito voor zout. Zuur meer aan de zijkanten en bitter achter op de tong. Maar in welk gebied proef je de smaak umani? Ik bedoel waar zitten de meeste receptoren voor umani?

2. Wat is Umani precies? Ja er wordt wel eens gezegt dat dat iets weg heeft van een baconsmaak, maar bacon smaakt heeft bij mij gewoon een meer zoute smaak.

3. Nu weet ik dat zuren(bijv azijn, sterk verdund!) een zure smaak hebben, dus de papillen die dat waarnemen zitten het meest aan de zijkanten van de tong. Het tegenovergestelde van zure oplossingen (azijnzuuroplossing) zijn basische oplossingen (of logen, bijv natronloog, ammonia, zeepoplossingen), dus de oplossingen met een hoge PH-waarde. Nu vraag ik mij af hoe smaken basische oplossingen? Smaken basische oplossingen bitter? Of hebben die weer een totaal andere smaak? En waar neem je die het beste waar?

(Eén waarschuwing, probeer nooit maar dan ook nooit natronloog o.i.d. te proeven! Dat is levensgevaarlijk! Maar dat lijkt me duidelijk.)

4. Nu ik het toch over smaak heb, pepers, die scherpe smaak van chilipepers, waar op de tong zitten de meeste receptoren die die smaak waarnemen?

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Smaakzones

Pepers hebben natuurlijk een smaak. Maar wat jij bedoelt is waarschijnlijk het hete brandende gevoel. Dit is geen smaak, maar een pijnsensatie. Capsaicine, de stof die pepers heet maakt past precies op de pijn (of noci-) receptoren van de meeste zoogdieren. Pijnreceptoren zitten overal, ook op je tong. Maar ze zitten niet alleen maar in je tong. Ga maar na het snijden van een paar rawits naar het toilet zonder je handen te hebben gewassen. Een hele aparte "smaak" maakt zich dan van je edele delen meester.

Trivia: capsaicine "past" niet op de nocireceptoren van vogels. Je parkiet snoept van spaanse pepers alsof het snoepgoed is. Dit is wellicht weer een voorbeeld van evolutie; vogels eten de zaden, poepen ze weer ver weg ergens anders uit en zo komt de peper als zodanig nog eens ergens waar ze via muizen niet komt

Bartsel
"Pfff... Facts. You can prove anything with facts" -

Homer Simpson

Berichten: 8.614

Re: Smaakzones

Allereerst de volgende opmerking: het is 'umami' en niet 'umani'.
1. Zoet proef je het meest met de tongpunt, idemdito voor zout. Zuur meer aan de zijkanten en bitter achter op de tong. Maar in welk gebied proef je de smaak umani? Ik bedoel waar zitten de meeste receptoren voor umani?
2. Wat is Umani precies? Ja er wordt wel eens gezegt dat dat iets weg heeft van een baconsmaak, maar bacon smaakt heeft bij mij gewoon een meer zoute smaak.
Smaken basische oplossingen bitter?
En waar neem je die het beste waar?
Achteraan de tong, zoals te zien is op deze afbeeldingen.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Gebruikersavatar
Berichten: 808

Re: Smaakzones

Vroeger op school achter gekomen bij het pipetteren met de mond:

0,1M Zoutzuur smaakt bitter, mist alleen zoet nog :D :D en umami dan.
Minder dan niks is onmogelijk.

De enige uitzondering op deze regel is mijn salaris.

Berichten: 3.165

Re: Smaakzones

Het is al een heel oud topic maar ik wil nog even zeggen dat ik het onzinnig vind om over een wetenschappelijk gegeven een poll te houden. Een poll is hier niet geschikt voor. [Edit: poll inmiddels verwijderd]

Kort antwoord op de vraag: er is een rostrocaudale smaakgradiënt over de tong bij de mens. Vóóraan de tong zoet, dan zout, vervolgens zuur en bitter.

Deze gradiënt correspondeert met hoe graag we die smaak lusten of juist niet lusten wat weer gekoppeld is aan motorische reflexen die we tijdens het opgroeien leren onderdrukken (grimassen van het gezicht, uitkotsen). Deze motorische reflexen zie je zeer sterk bij babies, de grimassen zijn ongeveer hetzelfde tussen de verschillende babies (is onderzocht met foto's).

De vermoedelijke reden dat wij in beginsel een hekel hebben aan bitter is omdat planten bitter zijn en veel planten giftig zijn. Zodoende aten we toen we nog apen waren en ver daar voor geen bittere planten op jonge leeftijd en dus ook geen giftige bittere planten.

Het feit dat deze gradiënt aanwizig is wil niet zeggen dat we vooraan enkel zoet proeven en achteraan enkel bitter proeven. We proeven vooraan zoet sterker en achteraan bitter sterker.
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(

We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.

Reageer