Springen naar inhoud

Aanhangers karadzic


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Miels

  Miels


 • >5k berichten
 • 14718 berichten
 • Beheer

Geplaatst op 23 juli 2008 - 11:00

Karaděić (zie ook "Radovan_Karaděić" op Wikipedia(nl)), de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor o.a. genocide in de Balkan, is opgepakt. Vanuit de hele wereld wordt het nieuws enthousiast ontvangen, maar zijn aanhangers zijn woest.

Nu kan ik mij niet verplaatsen in deze laatste groep mensen. Wat heeft Karadzic gedaan dat hij zo'n schare aanhangers heeft? En wat zeggen zij over de vermeende genocide, dat deze nooit plaats heeft gevonden? Wat beweegt mensen om Karadzic te steunen?

Het doet mij denken aan taferelen uit de tweede wereldoorlog, maar het zal ongetwijfeld/hopelijk anders liggen. Kan iemand meer vertellen over de achtergrond hiervan?

Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 23 juli 2008 - 11:37

Referentiekader is altijd het sleutelwoord bij dit soort zaken. Het is alweer even geleden, maar als je de geschiedenis erbij pakt is het op een bepaalde manier best logisch: voor zijn aanhangers is Karadzic eigenlijk een soort oorlogsheld.

Zoals je weet, had je vroeger het verenigde JoegoslaviŽ, een soort meervolkerenstaat vergelijkbaar met de Sovjet-Unie. KroatŽ, SloveniŽ en MacedoniŽ verklaarden zichzelf in 1991 onafhankelijk van JoegoslaviŽ. Dit ging weliswaar niet zonder slag of stoot (half jaar onafhankelijkheidsoorlog tussen JoegoslaviŽ en KroatiŽ, tiendaagse oorlog tussen JoegoslaviŽ en SloveniŽ, MacedoniŽ ging wel redelijk soepel), maar de nieuwe landen waren elk een eenheid omdat het allemaal grofweg 1 volk betrof per land.
BosniŽ daarentegen bestond uit meerdere volken. Er leefde Kroaten, ServiŽrs en moslims. De ServiŽrs (waar Karadzic toe behoort) waren tegen afscheiding van JoegoslaviŽ. Het overgebleven ServiŽ-Montenegro was namelijk de zogenaamde "rompstaat", zeg maar de belangrijkste staat binnen de Joegoslavische staat. Zij zagen BosniŽ simpelweg als een soort provincie waar ze zelf woonden maar welke gewoon bij het grote JoegoslaviŽ hoorde. De Bosnische Kroaten en moslims kwamen met het in hun ogen verderfelijke idee om zich af te scheiden, iets wat hen direct zou raken. Het land waar je woont zou dan ineens niet meer bij je moederland horen zogezegd.

Er ontstond dus zoals bekend een burgeroorlog tussen Bosnische Kroaten en moslims enerzijds en Bosnische ServiŽrs anderzijds. Karadzic behoort tot de laatste zogezegd, en als bevelhebber had hij de taak de tegenstander te verslaan. Daar had hij niet bepaald prettige methodes bij, welke wij zien als oorlogsmisdaden. Als je echter aan zijn kant staat, jarenlang gehersenspoeld bent en de oorlog hebt meegemaakt (bedenk dat ook de Kroaten en Moslims hun oorlogsdaden hadden) dan kan ik me voorstellen dat je de daden van Karadzic ziet als heldendaden om de afscheiding te voorkomen en de tegenstander uit te roeien.

Lastig om je in zo iemand te verplaatsen, maar helemaal onbegrijpelijk is het niet. Helaas.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#3

299792.458

  299792.458


 • >250 berichten
 • 379 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juli 2008 - 14:44

Het Servie-Montenegro was dus een soort provincie dat bij Joegoslavie hoorde. Maar als Joegoslavie enkel nog uit Servie-Montenegro bestond waarom noemde men het dan niet Servie-Montenegro ?.Wie was er toen in de meerderheid ? Want nu is er toch zowel een Bosnie als een Servie .Veronschuldig me een beetje voor mijn stomme vragen maar hiervan weet ik echt niets.

#4

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 23 juli 2008 - 16:35

Het heeft ook een tijdje "ServiŽ-Montenegro" geheten. 3 jaartjes maar, maar toch. :D

Het oude JoegoslaviŽ bestond uit de huidige staten ServiŽ, Montenegro, MacedoniŽ, KroatiŽ, BosniŽ, SloveniŽ en (sinds begin dit jaar, nog niet wereldwijd erkend) Kosovo. Het was een Federale volksrepubliek, onder leiding van Tito (tot 1980). Een federatie houdt in dat er weliswaar verschillende staten zijn met elk hun "deelgezag", maar uiteindelijk allemaal onder 1 centraal gezag vallen. Je kunt het min of meer vergelijken met de VS wat dat betreft, al was er in JoegoslaviŽ geen echte democratie. Zo was ServiŽ per definitie overheersend en Tito president voor het leven.

Na het overlijden van Tito in 1980 begon het al te rommelen: steeds meer oproer, stakingen, deelstaten met een steeds luidere roep om meer gezag. Het centrale Joegoslavisch/Servisch gezag reageerde daarop door steeds harder aan de teugels te trekken. In 1989 werd de situatie al min of meer onafwendwaar: belegeringen van parlementen, de eis van Kosovo om echte autonomie en de reactie van ServiŽ door het Kosovaars parlement te omsingelen met tanks. Milosovic roept in dat jaar ook de noodtoestand uit en stelt het rechtsysteem van Kosovo buiten werking. Het jaar daarop komen bij verkiezingen in KroatiŽ en SloveniŽ afscheidingspartijen aan de macht en eind dat jaar houdt SloveniŽ een referendum over onafhankelijkheid (een dikke 80% was voor). Een paar maanden later, inmiddels 1991, verklaart SloveniŽ zich vervolgens onafhankelijk, kort daarna doet KroatiŽ hetzelfde. Het "federale" leger (voor 90% bestaande uit ServiŽrs) reageerde daarop zoals in mijn eerste post aangegeven en verliest. MacedoniŽ profiteert daarvan en verklaart zichzelf ook onafhankelijk. Vanaf dat moment telt de federatie JoegoslaviŽ dus 3 staten minder.

BosniŽ wil hetzelfde bereiken, houdt een (ongeldig) referendum en verklaart zich onafhankelijk. Daar is de situatie echter wat complexer: BosniŽ ken 3 grote bevolkingsgroepen (Serven, Kroaten en moslims, ook wel Bosniakken) en de Serven zijn tegen onafhankelijkheid. Daar ontstaat de burgeroorlog, zoals in mijn eerste bericht reeds geschreven.

In 1992 houdt de oude federatie JoegoslaviŽ op te bestaan, en roepen ServiŽ en Montenegro de Federale Republiek JoegoslaviŽ uit, met allen die twee staten als deelstaten. Dit houdt 10 jaar stand (hoewel met veel bonje in Kosovo) waarna het omgevormd wordt tot een wat lossere confederatie (waarbij beide landen soeverein zijn). Dit houdt maar kort stand, in 2006 gaan deze landen geheel uit elkaar na een (vreedzaam) referendum.

Dat de naam niet meteen omgevormd is naar ServiŽ-Montenegro ligt dus puur historisch: al 80 jaar was er een JoegoslaviŽ, en na afscheiding van enkele delen daarvan was naar hun mening de kern nog steeds behouden. Het kon in hun ogen dan ook nog steeds JoegoslaviŽ heten. In Nederland (en vast ook daarbuiten, maar daar ben ik niet zeker van) werd het veelal "Klein JoegoslaviŽ" genoemd. Pas toen het geen federatie meer was maar een confederatie, werd de naam omgevormd, als was dat eigenlijk min of meer het inluiden van het definieve einde van JoegoslaviŽ.

Verborgen inhoud
Merk overigens op dat we het hier steeds hebben over de situatie 1945 tot Ī 2000. Het JoegoslaviŽ van voor de Tweede Wereldoorlog was een (sinds 1929 dictatoriale) monarchie ontstaan na de ontmanteling van Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog. Overigens is destijds al wel de basis gelegd voor de latere conflicten, doordat het een kunstmatige staat was waarbij de Serven overheersend waren.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures