Springen naar inhoud

Snelrecht: zorgvuldigheid vs effectiviteit


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ger

    Ger


  • >5k berichten
  • 16591 berichten
  • Technicus

Geplaatst op 08 augustus 2008 - 10:56

Het supersnelrecht dat de Tweede Kamer wil, komt vooralsnog niet van de grond. Een periode van drie dagen blijkt te kort om alle papierwerk rond een verdachte zodanig op orde hebben dat de rechter de zaak kan afhandelen.
(...)
Het dossier kan bijvoorbeeld incompleet zijn doordat (getuigen)verhoren nog niet zijn uitgewerkt.
Ook blijkt het moeilijk alle stukken op zo'n korte termijn bij de advocaat van de verdachte te krijgen. "Het gaat vaak om dingen die op vrijdag- of zaterdagavond gebeuren", zegt de woordvoerder.

Bron en gehele artikel: Nu.nl
Snelrecht wordt al veel toegepast, en steeds meer ook. Supersnelrecht is een idee dat is ontstaan na het gedonder afgelopen jaarwisseling, binnen 3 dagen na het delict. De Tweede kamer heeft erom gevraagd, met het idee dat dit herhaling zou kunnen voorkomen.

Dit supersnelle recht zou gezien de vereiste zorgvuldigheid van het proces niet mogelijk zijn, aldus de Raad voor de rechtspraak. Ik vraag me ook af hoezeer een verkorting van zo'n 10 dagen nu meer effect heeft. Is dat voldoende om de juridische zorgvuldigheid voor in de waagschaal te stellen?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures