Springen naar inhoud

Afstelling contrabarometer


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Barrabas

  Barrabas


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 12 augustus 2008 - 14:38

Beste wetenschappers,
Ik heb een kwikbarometer uit Nederland megenomen naar ItaliŽ waar ik op een hoogte van 530 meter woon. De woonhoogte in Nederland is mij onbekend. Nu geeft de barometer een te lage luchtdruk aan wat nu nog geen probleem is. De barometer geeft 988,5 hPa aan i.p.v. +/- 1018 hPa (wat het volgens de plaatselijke weersite en volgens mijn electronische barometer ongeveer zou moeten zijn).
Maar als de luchtdruk hier gaat zakken zal de rode vloeistof in de barometer gaan overstromen.
Nu is mijn vraag:
Kan ik ongestraft de rode vloeistof met een pipet of iets dergelijks uit de glazen buis zuigen tot de juiste drukstand is bereikt. Of is de verhouding kwik - rode vloeistof van belang?
Een voorbeeld van een dergelijke kwikbarometer is te zien op deze website. Bij mijn kwikbarometer ontbreekt alleen de middelste buis.
http://www.knmi.nl/V...ail.jsp?id=2829

Ik hoop dat u mij kunt adviseren voordat de luchtdruk hier in ItaliŽ gaat dalen.

Misschien kunt u ook vertellen wat de rode vloeistof in de glazen buis is.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 47525 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 augustus 2008 - 14:44

Als ik het goed begrijp heb je een contrabarometer.

http://www.meteospec...amp;iCategory=3

De Huygens- of contrabarometer is een uitvinding van onze landgenoot Christiaan Huygens (1670). Het systeem werkt met twee, aan de onderzijde verbonden, buizen die gevuld zijn met kwik en gekleurde olie met een gering soortelijk gewicht. Deze olie dient als aanwijsvloeistof en drijft op het kwik. Ter hoogte van het scheidingsvlak tussen kwik en olie is de buis verbreed tot een reservoirtje. Helemaal bovenin de rechterbuis bevindt zich een opening dien de luchtdruk in staat stelt invloed uit te oefenen op het kwikniveau in het reservoir onderin.
Door het grote verschil tussen de binnendiameter van dat reservoir en die van de buis daarboven wordt er in die dunne buis door de lichte olie een forse aanwijsvergroting bereikt, soms wel met faktor 10. Dit wil zeggen:

Eťn millimeter hoogteverschil in de kwikbuis is dan ťťn centimeter op de afleesschaal van de contrabarometer van Huygens.
Belangrijkste kenmerk van een contrabarometer is dat deze het stijgen van de luchtdruk niet van beneden naar boven, maar omgekeerd, dus van boven naar beneden aangeeft. Vandaar de benaming contrabarometer. Het is en blijft een typisch Nederlands instrument. In het buitenland zult u deze barometer niet snel aantreffen. Het contrasysteem is namelijk niet geschikt voor gebruik in hooggelegen gebieden. Daar is de lucht immers ijler en de gemiddelde luchtdruk lager. Bij hoogten van meer dan 100 meter boven zeeniveau zal er vroeger of later olie weglopen uit de rechtse buis.


oeps....... :D

Veranderd door Jan van de Velde, 12 augustus 2008 - 14:45

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures