Springen naar inhoud

Overshoot dc motor


 • Log in om te kunnen reageren

#1

sjef1980

  sjef1980


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 augustus 2008 - 22:26

* myReactBekijk myReact van ewodul
* galleryBekijk de gallery van ewodul

Berichten: 1
Reg. datum: 13 augustus 2008
Hallo,

Ik heb een kort en (denk ik) simpel algemeen vraagje over een DC motor.Stel je bevestigd een kleine ronde metalen plaat op zo'n motortje en je zet een bepaalde spanning op de motor om deze over een bepaalde hoek te laten draaien. Wanneer er verder geen (PID)regelaar wordt gebruikt, is er meestal eerst sprake van overshoot, waarna er kort "geoscilleerd" wordt en tenslotte bereikt de schijf de gewenste waarde. (zie onderstaande grafiek van de positie van de schijf).

zo'n motor:
http://www.engin.umi...tor2/motor.html

en zo'n response:
http://www.engin.umich.ed.../motor...dpics/pstep.gif

Mijn vraag is nu wat hier precies de oorzaak van is deze overshoot; Ik weet dat dit komt door de traagheid van het systeem, maar komt dit door de massa van het wieltje, of geeft de motor ook daadwerkelijk een spanning in verschillende richtingen tot de eindwaarde is bereikt?

bij voorbaat dank voor een antwoord!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

MotorMan

  MotorMan


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 september 2008 - 07:10

Sjef,

Als je een spanning op een DC motor zet dan stel je geen hoek in, spanning is rechtevenredig met snelheid. Dus je stelt een snelheid in.

Omdat de elektromotor echter vanuit stilstand moet vertrekken moet deze optrekken/versnellen en dus stroom trekken om op gang te komen. De motor zal met een e-macht van 0 naar de eindsnelheid gaan (afhankelijk van de grootte van de klemspanning). Een e-macht heeft geen oscillatie maar is een monotoon stijgende functie.

De enige manier waarop er een oscillatie in de snelheid kan optreden is als de schijf heel erg slap (als een veer) is gemonteerd. Als dat het geval is heb je de constructie niet goed gemaakt. Dit heeft namelijk niks met een PD-regelactie te maken.

Een en ander is ook beschreven in het boek dat gratis te verkrijgen is op http://www.specamoto...nl/freebook.php

Op deze site kan je ook snelheid en koppel opgeven en dan wordt de elektromotor die je nodig hebt erbij gekozen = merkonafhankelijk (hele lijst, meer dan 12000 mogelijkheden).

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures