Springen naar inhoud

Begrips-degradatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 16 augustus 2008 - 20:32

In vroeger tijden werd het begrip college gebruikt bij universitaire opleidingen.

Als bewoner van Zeeland vind ik nu benamingen als Zwin-college (Oostburg)voor een scholenverzameling van mavo,havo,ed,en ook Westervoort-college ( Tholen) als scholenverzamelingen als VBO, MBO,LHNO (?) en Calvijn-collega voor een scholenverzameling met opleidingen om te worden toegelaten tot het hoger-en universitair onderwijs.

Ons werd vroeger wel verteld,dat de Amerikaanse Colleges niet konden worden vergeleken met het destijds aanwezige univers.onderwijs,maar mogelijk zijn we meer Angelsaksisch geworden en gaan begrippen degraderen.

Een andere vorm,welke vroeger (50 jaar gelden) MTS (middelb.) werd genoemd werd in de jaren 1960 gepromoveerd tot HTS (hoger tech.) en in de jaren 1980 (of wat later) tot Hogeschool en dit geeft m.i. een opwaardering van een opleidingsniveau,dat mogelijk in de jaren 1950 te laag werd gewaardeerd.

Zo zullen ook opleidingen tot de ivoren-toren beroepen gaan eroderen ,zie bijv.het huidige waarderingsverschil tussen een hoofdverpleegkundige en een assistent-arts of beginnend arts; in het leger tussen een serg.maj.en een 2e lt.!,bij de politie tussen een hoofdagent en een laagst geklassif.politie-officier.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Schooljuf

  Schooljuf


 • >25 berichten
 • 83 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 augustus 2008 - 12:12

Mwah, Van Dale geeft al in 1914 dat 'college' ook gebruikt kan worden voor scholen voor middelbaar en voortgezet onderwijs (weliswaar vooral in BelgiŽ, die toevoeging verdwijnt pas in 1992). Tegenwoordig staat er gewoon als een van de betekenissen 'scholengemeenschap'.

#3

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 23 augustus 2008 - 16:44

Bij het zoeken naar het begrip college in een woordenboek van 1836 wordt vermeld dat college afk. is van Collegium en behelst in het algemeen ieder besloten genootschap,gezelschap of maatschappij,die tot een bepaald doel bij elkaar komt,tot het gemeenschappelijk verrichten van zekere werkzaamheden of het gemeenschappelijk besturen van zekere zaken.

De lessen van professoren aan hogescholen en atheneen worden onjuist gebruikt als colleges.

Dus als ik deze uitleg goed bekijk,behoort alleen een gezamenlijke doel van een organisatie-om een moderne kreet te gebruiken- als een college bestempeld te worden.

Een college van burgemeester en wethouders heeft een bestuurlijk doel en wel om een gemeente te "regeren";een opleidingsinstituut heeft tot doel om de individuele leerlingen/studenten tot een einddoel te brengen en dat moet ieder van die studenten zelf volbrengen.
Een "college"van een professor is geen gezamelijk iets,doch heeft een instructie-doel,de gezamenlijkheid zit erin,dat de studenten worden geacht de instructie op te nemen en zich eigen te maken,ieder met zijn/haar eigen capaciteiten.

In de oudheid bestond er een Collegium Philosophicum,dat ten doel had om de wetenschap der philosophie gezamenlijk te bestuderen en te bediscussieren,een gezamenlijk project.

Zo te zien is dus zowel een college op een universiteit als college voor een verzamelbegrip voor opleidingsinstellingen in beide gevallen een verkeerd gehanteerd begrip.

Ik moet dus de start van mijn topic in zoverre aanpassen,dat er geen degradatie plaats vond ,doch een onjuiste betiteling in de oude en nieuwe situatie.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures