Springen naar inhoud

Hydraulica


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 29 april 2005 - 14:41

graag had ik de bassis formules gehad om de kracht en de snelheid van een piston en de pomp te berekenen daar ik deze niet terugvind op het net(zou wel eens aan mij kunnen liggen ben een echte kluns op pc gebied)
de formules om

-het debiet te bereken
-de kracht
-de snelheid
-de kracht van de motor

dit is omdat ik een hout kliever aan het maken ben
vriendelijk bedankt op voorbaat

koentje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bert

  Bert


 • >250 berichten
 • 718 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2005 - 17:05

Het vakgebied heet hydraulica of hydrauliek (misschien dat je dan iets sneller iets vindt).
Als je een cilinder wil gebruiken om een kracht uit te oefenen dan is de geleverde kracht: F=pA met A in m2 en p in Pa en F in N.
In de hydrauliek wordt echter doorgaans met de eenheid bar gewerk (1 bar=100000 Pa). Gebruikelijke drukniveaus zijn 150..300 bar (afhankelijk van het systeem).
Het benodigde debiet volgt uit Q=Av met v in m/s, A als boven en Q in m3/s (in de hydrauliek hanteert men echter altijd eenheid ltr/min voor het debiet dus dat zul je even moeten omrekenen).
Als je op deze manier de druk en het debiet hebt berekend dan volgt het benodigde motorvermogen uit P=pQ (P in W en p en Q in standaard SI eenheden). Houdt daarbij wel rekening met wat drukverlies tussen pomp en cilinder (ca 20..30 bar als je goede componenten hebt gekozen) en het mechanisch en volumetrisch rendement van de pomp (beiden zo'n 90%..95% in de praktijk).
De benodigde pompgrootte wordt gegeven in het slagvolume (uitgedrukt in cm3) en dat kun je eenvoudig berekenen door het benodigde debiet te delen door het aantal toeren per seconde. Gebruikelijk is een 4-polige electromotor (ca 1450 rpm).

#3

retro junky

  retro junky


 • >25 berichten
 • 30 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2005 - 13:20

Kijk hier eens. Ik heb hier ooit een spreekbeurt over gedaan. Hier vindt je veel over een houtkliever en de werking.
http://science.howst.../hydraulic2.htm

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures