sulfiet in wijn
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
sulfiet in wijn
Hoe kan je met behulp van een titratie sulfiet in wijn bepalen? Ik dacht hierbij aan jodometrie maar heeft er iemand een recept?
Re: sulfiet in wijn
Er mag maar weinig sulfiet in wijn zitten en dat moet worden gecontroleerd
met een oxydimetrische titratie waarvan je het titratievoorschrift in een boek moet opzoeken. Er zijn twee mogelijkheden: jodometrisch en met kalium-
permanganaat.
Sulfiet zit erbij om de wijn reducerend te houden om zo de oxydatie van alcohol tot azijzuur te verhinderen. Want dan is de hele smaak bedorven.
Op glycol moet eigenlijk ook gecontroleerd worden. Want ook dat heeft een reducerende werking. Maar daarvan mag er niets in wijn zitten want glycol is heel slecht voor de gezondheid. H. Zeilmaker
met een oxydimetrische titratie waarvan je het titratievoorschrift in een boek moet opzoeken. Er zijn twee mogelijkheden: jodometrisch en met kalium-
permanganaat.
Sulfiet zit erbij om de wijn reducerend te houden om zo de oxydatie van alcohol tot azijzuur te verhinderen. Want dan is de hele smaak bedorven.
Op glycol moet eigenlijk ook gecontroleerd worden. Want ook dat heeft een reducerende werking. Maar daarvan mag er niets in wijn zitten want glycol is heel slecht voor de gezondheid. H. Zeilmaker
Re: sulfiet in wijn
Ik vraag me af of een titratie met permanganaat wel kan. Kaliumpermanganaat in zuur milieu is toch een tamelijk sterke oxidator. Ik denk dat niet alleen sulfiet geoxideerd wordt tot sulfaat maar dat ook de alkohol in de wijn zal worden geoxideerd.
jodometrie moet wel lukken:
reactie: SO2 + I2 geeft H2SO4 en HI
met zetmeel als indicator: kleuromslag van blauw naar kleurloos?
jodometrie moet wel lukken:
reactie: SO2 + I2 geeft H2SO4 en HI
met zetmeel als indicator: kleuromslag van blauw naar kleurloos?
Re: sulfiet in wijn
Beste,Anonymous schreef:Er mag maar weinig sulfiet in wijn zitten en dat moet worden gecontroleerd
met een oxydimetrische titratie waarvan je het titratievoorschrift in een boek moet opzoeken. Er zijn twee mogelijkheden: jodometrisch en met kalium-
permanganaat.
Sulfiet zit erbij om de wijn reducerend te houden om zo de oxydatie van alcohol tot azijzuur te verhinderen. Want dan is de hele smaak bedorven.
Op glycol moet eigenlijk ook gecontroleerd worden. Want ook dat heeft een reducerende werking. Maar daarvan mag er niets in wijn zitten want glycol is heel slecht voor de gezondheid. H. Zeilmaker
Op sommige flessen wijn staat er achteraan op het etiket dat er sporen van sulfiet kunnen voorkomen in de wijn. Is dit schadelijke voor onze gezondheid? Indien wel, is dit wel legaal? En waar doet men dat?
Alvast bedankt voor uw uitleg!
Met vriendelijke groeten
Re: sulfiet in wijn
Mijn excuses, heb een typfoutje gedaan. In mijn vorig berichtje stond er "En waar doet men dat?". Dit moet zijn: "En waarom doet men dat?"Anonymous schreef:Beste,Anonymous schreef:Er mag maar weinig sulfiet in wijn zitten en dat moet worden gecontroleerd
met een oxydimetrische titratie waarvan je het titratievoorschrift in een boek moet opzoeken. Er zijn twee mogelijkheden: jodometrisch en met kalium-
permanganaat.
Sulfiet zit erbij om de wijn reducerend te houden om zo de oxydatie van alcohol tot azijzuur te verhinderen. Want dan is de hele smaak bedorven.
Op glycol moet eigenlijk ook gecontroleerd worden. Want ook dat heeft een reducerende werking. Maar daarvan mag er niets in wijn zitten want glycol is heel slecht voor de gezondheid. H. Zeilmaker
Op sommige flessen wijn staat er achteraan op het etiket dat er sporen van sulfiet kunnen voorkomen in de wijn. Is dit schadelijke voor onze gezondheid? Indien wel, is dit wel legaal? En waar doet men dat?
Alvast bedankt voor uw uitleg!
Met vriendelijke groeten
Dank u om mij te antwoorden op volgend email-adres:
XXXXXXXXXXXX
Edit moderator (Elmo): Volgens de regels van het wetenschapsforum is het plaatsen van e-mail adressen niet toegestaan. Als je op de hoogte gehouden wil worden van een onderwerp, dan kan je je registreren en er een abonnoment op nemen.
- Berichten: 2.116
Re: sulfiet in wijn
Sulfiet is een in de EU het toegelaten conserveermiddel voor wijn. Dit kan toegevoegd zijn in de vorm van een sulfiet, bijvoorbeeld natriumsulfiet, of door gebruik te maken van zwaveldioxide, dat met het water uit de wijn zwaveligzuur vormt.
Uiteraard zijn er wel eisen aan de maximale dosering en residuen van sulfiet in wijn.
Ik meen dat andere conserveermiddelen in wijn niet toegestaan zijn. Op zich jammer, want andere conserveermiddelen als kaliumsorbaat en natriumbenzoaat werken waarschijnlijk beter en hebben minder bijwerkingen dan sulfiet.
Uiteraard zijn er wel eisen aan de maximale dosering en residuen van sulfiet in wijn.
Ik meen dat andere conserveermiddelen in wijn niet toegestaan zijn. Op zich jammer, want andere conserveermiddelen als kaliumsorbaat en natriumbenzoaat werken waarschijnlijk beter en hebben minder bijwerkingen dan sulfiet.
β-Damascenon en maneschijn
-
- Berichten: 704
Re: sulfiet in wijn
check het eindexamen vwo sk1 2002-I vraag 6 voor een bepaling voor het sulfietgehalte in witte wijn
Re: sulfiet in wijn
eindexamen vwo sk1 2002-I vraag 6? waar kan ik dat vinden ?(ik woon namalijk in Belgie)
Leen
Leen
-
- Berichten: 704
Re: sulfiet in wijn
Anonymous schreef:eindexamen vwo sk1 2002-I vraag 6? waar kan ik dat vinden ?(ik woon namalijk in Belgie)
Leen
havovwo.nl