Springen naar inhoud

Grootste genen onderzoek wijst uit: schizofrenie wordt niet door genen veroorzaakt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Arjan Dokelaar

  Arjan Dokelaar


 • >25 berichten
 • 66 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 14 september 2008 - 17:35

Het volgende nieuws bericht leek mij interessant om hier te bespreken:

---

Veel psychiaters hebben hun leven gewijd aan het vinden van een gen dat schizofrenie veroorzaakt en zij zullen moeilijk tot inzage te brengen zijn dat ze fout zijn.

Er is echter geen enkel verband tussen genen en schizofrenie welke tegenwoordig vaak als de oorzaak van de stoornis wordt beschouwd. Dat bewijst een studie die is uitgevoerd door 23 onderzoekers uit AustraliŽ, Frankrijk en de Verenigde Staten, welke is gepubliceerd in de American Journal of Psychiatry.

Het zoeken naar genen als oorzaak voor psychiatrische stoornissen is niet nieuw, reeds sinds de jaren 70 van de vorige eeuw hebben psychiaters zich afgevraagd of genetica of de omgeving een grotere rol spelen bij de ontwikkeling van schizofrenie. In de huidige studie hebben wetenschappers het verband tussen het voorkomen van schizofrenie en enkele nucleotide polymorphisms (SNPs) - een klein verschil in DNA - onderzocht. 422 SNPs zijn onderzocht bij mensen van Europese afkomst.

“We ontdekte geen associate van schizofrenie en SNPs in 14 candidaat genen die van grote interesse zijn in de psychiatrie” zeggen de auteurs van de studie. “Onze resultaten suggereren dat, wanneer je alles bij elkaar neemt, gewoonlijke DNA varianten in deze 14 genen zeer onwaarschijnlijk een genetisch risico voor schizofrenie gaan verklaren in populaties met Europese voorouders.”

In een begeleidend redactioneel noemt Steven Hamilton van de University of California’s Institute for Human Genetics de studie het “meest uitgebreide” onderzoek naar de link tussen genen en schizofrenie tot vandaag de dag.

“De reden dat deze nieuwste studie geen bewijs voor een gen vond is omdat zulke genen niet bestaan,” zegt Jay Joseph, auteur van “The Missing Gene: Psychiatry, Heredity, and the Fruitless Search for Genes.”

“Meer dan 25 jaar heeft de psychiatrie gezocht naar een schizofrenie gen” zegt hij. ”Ze blijven falen.”

“Onderzoek heeft nog nooit een link tussen genen en schizofrenie aangetoond” zegt Mary Boyle, emeritus professor klinische psychologie aan de University of East Londen. “Er is ongelooflijk veel tijd en geld gespendeerd. Desondanks is er helemaal niets uit voortgekomen. Indien mensen door willen gaan met dit type onderzoek, veel succes voor hun. Maar mijn verontrusting is dat ze veel belastinggeld ontvangen voor hun onderzoek.”

Ondanks de resultaten van deze studie zal psychiatrisch onderzoek voor het vinden van een gen voor schizofrenie onverstoord door blijven gaan zegt Joseph.

“Veel psychiaters hebben hun leven gewijd aan de genetica van schizofrenie” zegt hij. “En zij gaan niet nu ineens omkeren en toegeven dat ze fout waren.”

http://www.naturalnews.com/024131.html

Wat zijn de implicaties van deze ontdekking? Wordt het tijd om actie te ondernemen en de baan vrij te stellen voor andere mogelijke verklaringen (en behandelingen) of toch gewoon stug door blijven gaan met de miljarden kostende onderzoeken naar het 'schizofrenie gen'?

Veranderd door Arjan Dokelaar, 14 september 2008 - 17:38

"Als het universum er daadwerkelijk door toeval zou kunnen zijn dan zou dat betekenen dat het er ook toevallig niet zou kunnen zijn en dan was er helemaal niets." ~ analogie ter ontkrachting Atheïsme.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ferry

  ferry


 • >250 berichten
 • 954 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 september 2008 - 18:43

Als inderdaad blijkt dat er geen genetische verklaring is voor schizofrenie, dan is het geld dat aan dat onderzoek is gespendeerd in ieder geval niet voor niks geweest. Overigens weet ik zeker dat niet alleen onderzoek wordt gefinancierd dat uitgaat van een genetische verklaring. Ik kan me zo in ieder geval herinneren dat in de jaren '90 van de vorige eeuw een zeer grootschalig onderzoek van start is gegaan waarin een onderzoeksgroep van rond de 80 wetenschapper uit alle mogelijk disciplines gezamenlijk onderzoek gingen doen naar de oorzaken van schizofrenie.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures