Gekookte aardappelen: schil nog altijd giftig of niet ?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 214

Gekookte aardappelen: schil nog altijd giftig of niet ?

Wiki Aardappel

Hier staat dat de aardappel opzich een giftige plant is.

Nu heb ik een vraagje: " In restaurants enzo dienen ze aardappelen in de schil op, is dit nu nog steeds gevaarlijk om op te eten als deze gekookt zijn ? "

Thuis maken we soms wel eens aardappelen in de schil (gekookt) en dan wil m'n vader die schil nooit opeten omdat hij zegt dat het giftig is.

Klopt dit ?
Cogito ergo sum.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.623

Re: Gekookte aardappelen: schil nog altijd giftig of niet ?

Nee, dit klopt niet (altijd). Ik heb nu bijvoorbeeld vastkokende aardappelen en deze kun je al dan niet in schil serveren. Let wel op groene plekjes, deze zijn wel giftig! Snij deze plekjes zoveel mogelijk weg.
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt

Gebruikersavatar
Berichten: 214

Re: Gekookte aardappelen: schil nog altijd giftig of niet ?

Oké, dankjewel !
Cogito ergo sum.

Berichten: 12.262

Re: Gekookte aardappelen: schil nog altijd giftig of niet ?

Het gaat inderdaad om de groene plekjes, die zijn een indicatie dat de aardappel in het licht heeft gelegen, en daarbij vormt zich solanine - dat is bijzonder giftig, en ongevoelig voor koken. Wat dat betreft maakt het dus geen verschil of je de aardappel uberhaupt kookt. Consumptieaardappels worden gecontroleerd op het gehalte, maar dit kan dus alsnog toenemen tot gevaarlijke waardes als je ze niet donker bewaart.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 214

Re: Gekookte aardappelen: schil nog altijd giftig of niet ?

Tof, dankjewel !
Cogito ergo sum.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.716

Re: Gekookte aardappelen: schil nog altijd giftig of niet ?

En wat je eigenlijk ook moet weghalen zijn kleine, beginnende kiemen. Die zijn ook giftig. Als een aardappel al gekiemd is, dan kan hij niet meer gegeten worden.

Hier een mooie site waar van alles instaat: http://www.paradijsvogel.nl/aardappel.htm
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

Reageer