Springen naar inhoud

Model van het heelal


 • Log in om te kunnen reageren

#1

aaargh

  aaargh


 • >1k berichten
 • 1279 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2005 - 18:57

De quantummechanica en de relativiteitstheorie beschrijven de wereld. Maar het blijven modellen die de wereld proberen te beschrijven. En geen enkel model is volmaakt. En de QM kan zeggen wat ze wil, maar er kan geen waarschijnlijkheid zijn in de wereld en alles bestaat want het blijft een model.
Er moet dus wel een determinisme zijn alleen is het onmogelijk die te doorgronden omdat we de wereld alleen maar beschrijven door een model.

Vergelijk het met schaakspel. De schaakregels zijn het model die het spel beschrijven. Er is een zogenaamde waarschijnlijkheid omdat we de spelerss niet kunne doorgronden maar eigenlijk is het wel deterministisch maar iemand die naast het schaakbord staat zal die alleen kunnen doorgronden als hij de gedachten van de spelers kan lezen. Dus als we een compleet correcte theorie willen hebben moet hij ten eerste deterministisch zijn en ten tweede moeten we gods gedachten kunne lezen zoals Einstein al zei:

I want to know God's thoughts!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


 • Gast

Geplaatst op 02 mei 2005 - 19:27

Zoals het dubbele spleet experiment is het niet te voorspellen waar de elektronen komen, het is alleen mogelijk een kans op te geven waar de elektronen terecht kunnen komen.


Beste Aaarhg
Het lijkt mij dus geen juiste conclusie.

Verder vind ik dat men met genoeg proefen kunnen bewijzen dat het model dat ze geven klopt,maar dit blijft inderdaad onzeker.

Verder geven de schaakregels in je voorbeeld aan hoe de spelers zich moeten gedragen, voor een zo eerlijk potje schaak.
Het model van de QM geeft aan hoe de deeltjes(spelers) zich ook daad werkelijk gedragen, een schaakspeler kan altijd proberen vals te spelen.

De theorieŽn van nu geven ons steeds een beter beeld, zonder echt deterministisch te zijn.

En als de wereld deterministisch is, zou god niet hoeven te bestaan.

#3

Syd

  Syd


 • >1k berichten
 • 1107 berichten
 • VIP

Geplaatst op 04 mei 2005 - 16:26

En de QM kan zeggen wat ze wil, maar er kan geen waarschijnlijkheid zijn in de wereld en alles bestaat want het blijft een model.
Er moet dus wel een determinisme zijn alleen is het onmogelijk die te doorgronden omdat we de wereld alleen maar beschrijven door een model.


Deze stap volg ik niet helemaal. Ook al is de quantummechanica een model, dat betekent toch niet dat er geen waarschijnlijkheid kan zijn?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures