Springen naar inhoud

Temp. verhogen bij mangaandioxide alvorens te laten reageren, waarom?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Mhyra

  Mhyra


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2008 - 19:29

Hey,

Ik vraag me af waarom men bij sommige experimenten stoffen moet verwarmen, of "doen gloeien" alvorens men ze laat reageren? Bv bij MnO2, dit wordt eerst een beetje verwarmt alvorens het te mengen met KClO3, en dan gaat men de gemengde stof in een reageerbuis verhitten zodat er zuurstofgas en kaliumchloride ontstaat. Nu waarom eerst MnO2 een beetje laten gloeien?

Ik heb al vanalles zitten opzoeken en heb een idee:

Zou dit te verklaren zijn door ferromagnetisme? Het is een eigenschap van Mangaan. Door dit verschijnsel breekt men (door verhoging van de temperatuur en dat zorgt voor temperatuurbeweging) geleidelijk de spinorde van Mangaan. Is het daardoor dan onstabieler (er zit meer energie in) en zou het makkelijker reageren met andere stoffen?

Alvast bedankt!

Veranderd door Mhyra, 06 oktober 2008 - 19:30


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Victor

  Victor


 • >250 berichten
 • 311 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2008 - 21:51

Om reactie tussen 2 reagentia te krijgen moet voldaan zijn aan bepaalde dingen:

1) ze moeten hard genoeg met elkaar botsen.
2) bosting met juiste oriŽntatie

Door verhogen van de temperatuur zijn de trillingen en botsingen harder...dus is aan de eerste voorwaarde voldaan, terwijl dit bij kamertemperatuur niet het geval was. Het heeft dus te maken met activeringsenergie!

Veranderd door Victor, 06 oktober 2008 - 21:51

Only an optimist can see the nature of suffering

#3

nathaneke396

  nathaneke396


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 december 2012 - 12:38

De reden die Victor aanhaalde is niet helemaal juist. Aangezien je nadat je het mangaandioxide hebt laten gloeien dit sowiso weer moet laten afkoelen om geen spontane reactie te krijgen. Wanneer je dit dus laat afkoelen ben je al de energie kwijt die je er hebt ingestoken door het verwarmen, bijgevolg is er dus van de zogenaamde activeringsenergie niets overgebleven.
De echte reden waarom dat we dit moeten laten gloeien is als volgt:
Als je het experiment wil doen om de molaire massa van zuurstof te bepalen, dan moet je KClO3 verhitten zodat er O2 en KCl ontstaat. Het mangaandioxide dient dus enkel als katalysator en doet zelf niet mee aan de reactie. Het gevaar zit er echter in dat maangaandioxide water bevat, opgenomen uit de lucht. En dit kan een grote ofwijking op het resultaat ten gevolge hebben. Aangzien we dan niet enkel de zuurstof hebben die aanwezig is in KClO3 maar ook degene in H2O, wat dus uiteindelijk een foutieve molaire massa voor zuurstof zal geven.
Door het verhitten van mangaandioxide alvorens deze als katalysator te gaan gebruiken, zorgen we ervoor dat al het water dat nog in deze mangaandioxide zit eruit is.Daarna moeten we deze mangaandioxide gaan afkoelen om een spontane reactie te vermijden. Zo vermijden we dat er al zuustof verloren gaat voor we deze hebben kunnen opvangen met onze proefopstelling.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures