Springen naar inhoud

Geheugen-gen?


 • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 09 oktober 2008 - 16:09

Ik plaatste de reactie op mijn topic over een mogelijk geheugen-gen (biologie)na veel zoeken bij een ander wetensch.forum en kreeg het volgende antwoord,dat echter na "vermeende"plaatsing niet op dit forum bij het desbetreffende onderwerp terecht kwam,vandaar dus hier:

Erasmus MC
Erasmus MC - Jr Science

Geregistreerd op: 25.08.2006
Berichten: 30 Beste Oktagon,

Dank voor je boeiende vraag, die ik inmiddels ook per email ontving. Wat mij betreft mag je je naam best geven, al ben je op verschillende fora actief, maar dit terzijde.

In antwoord op je vraag:

mentaal geheugen
Vele ervaringen en leermomenten worden inderdaad opgeslagen in de hersenen. Tijdens het leren wordt de signaalsterkte van de synapsen (een synaps is de overgang van de ene hersencel naar de andere) aangepast. Meer specifiek: de ampa-receptoren van de synapsen worden gereguleerd. Zo vormt zich je mentale geheugen. Herhaling van dezelfde leerstof zal leiden tot een betere signaalsterkte, en dat zorgt ervoor dat je de dingen beter onthoudt: ik neem aan dat je hierop doelt als je het hebt over 'reproductievermogen'.

Aanleg voor vaardigheden, breinvolume en intelligentie zijn zeker erfelijk en dus genetisch bepaald, maar het mentale geheugen NIET. Een dochter weet niet vanaf de geboorte wat haar moeder dacht, toen die 10 jaar was.

genetisch geheugen
Toch bestaat er ook een 'genetisch geheugen': de ervaringen en leefomstandigheden van je (voor-)ouders zetten zich deels vast in eiwit-structuren die zich bevinden rondom het DNA, in iedere celkern. Het DNA zit als het ware ingepakt in deze eiwitten, en die verpakking is van invloed op de mate waarin de genen actief zijn. Deze structuren en processen bovenop de genetische code worden aangeduid met de term 'epigenetica' (epi Gr. = op).

In eicellen en zaadcellen wordt deze epigenetische informatie deels doorgegeven, en daarmee wordt het erfelijk (epigenetische overerving).

Een voorbeeld:
Vroege en voortdurende blootstelling aan sigarettenrook is van invloed is op de activiteit van bepaalde genen die voor de stofwisseling van belang zijn. Er zijn aanwijzingen dat jongens die op jonge leeftijd zijn begonnen met roken, later meer kans hebben op dikke zonen en/of kleinzonen!

Als je meer informatie wilt over epigenetica, kijk dan vooral op onze website www.epigenome.eu/nl .

Vriendelijke groet,
Benno


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

StrangeQuark

  StrangeQuark


 • >1k berichten
 • 4160 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2008 - 16:29

Ik snap niet wat je bedoelt, het staat toch hier? Sterker nog 2x!
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

#3

oktagon

  oktagon


 • >1k berichten
 • 4502 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 09 oktober 2008 - 16:47

De eerste plaatsing van ruim een uur geleden ontbrak,terwijl ik het verhaal invoerde als een definitief bericht en niet als een voorbeeld bericht.

Maar aangezien het Erasmus-antwoord nu leesbaar is,beschouw ik dit dispuut als gesloten!

#4

Phys

  Phys


 • >5k berichten
 • 7556 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 oktober 2008 - 17:36

Yep, als het goed is, is alles in orde.

,beschouw ik dit dispuut als gesloten

Ik ook, en voeg daad bij woord :D
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures