Dichterbij de oorsprong van marsmaan phobos

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Dichterbij de oorsprong van marsmaan phobos

Ruimtewetenschappers ontrafelen steeds meer van de geheimen van Phobos, de grootste maan van Mars. Het staat vrijwel vast dat het eerder om een ‘stapel puin’ gaat, dan om een enkel massief lichaam. Resteert de vraag waar dat puin vandaan is gekomen.


Lees meer ... ESA
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Dichterbij de oorsprong van marsmaan phobos

Mars Express maakt scheervlucht langs Phobos


Vandaag is Mars Express begonnen aan een serie fly-by's van Phobos, de grootste maan van Mars. De campagne bereikt op 3 maart zijn hoogtepunt. Dan vestigt het ruimtevaartuig een nieuw record voor de krapste scheervlucht langs Phobos, op maar vijftig kilometer afstand. De gegevens die worden verzameld kunnen helpen bij het ophelderen van de oorsprong van deze mysterieuze maan.


De laatste fly-by-campagne is vandaag om 06:52 CET (05:52 GMT) begonnen toen Mars Express tot minder dan 991 kilometer van het atmosfeerloze oppervlak van Phobos kwam. De fly-by's gaan op verschillende hoogtes door tot 26 maart, wanneer Phobos buiten bereik komt. Ze bieden prima kansen voor extra wetenschappelijke activiteiten met Mars Express, een ruimtevaartuig dat is ontworpen om de rode planeet zelf te onderzoeken, niet de grijze maan ernaast.




Bron: ESA (NL)


Lees verder: http://www.esa.int/esaCP/SEMFEM7CS5G_Netherlands_0.html

Reageer