Springen naar inhoud

Vraagje over kernfusie


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 09 januari 2004 - 19:42

Uit nieuwsgierigheid heb ik reeds enkele artikelen gelezen die gaan over kernfusie. Wat ik niet begrijp (één van de) is hoe ze de temperatuur tot zo'n 100 miljoen graden kunnen opdrijven? Heeft het iets te maken met de magnetische spoelen in de tokamaks?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 10 januari 2004 - 03:10

Het bereiken van die hoge temperaturen gebeurt op 3 manieren. Ten eerste door ohmse verhitting. Het plasma fungeert als secundaire wikkeling van een transformator. De stroompulsen in de primaire wikkelingen wekken een plasma stroom op in de als secundaire wikkeling gebruikte tokamak. Het probleem is echter dat de plasma beter gaat geleiden naarmate het heter wordt. Daardoor stroomt de warmte weg. Bij een paar miljoen celcius geleid het plasma beter dan koper bij kamertemperatuur. Daarom gebruiken ze nog andere methoden om het plasma te verhitten zoals met het inschieten van bundels neutraal deuterium of tritium. Deze waterstofisotopen staan hun energie af aan het plasma door middel van botsingen. Er worden ook EM golven ingestraald in het plasma (zeg maar magnetron). Met deze methoden krijgen ze het plasma dus op die hoge temperaturen.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures