Springen naar inhoud

[godsdienst]communisme


 • Log in om te kunnen reageren

#1

klaasde

  klaasde


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2008 - 15:46

Voor een taak van godsdienst over wereldhonger zocht ik een alternatief voor het kapitalisme. Met individualisme en vrijemarkteconomie van het kapitalisme lijkt er niet veel verbetering te komen, als je daartegenover de boodschap 'iedereen gelijk' van het communisme stelt. Waarom werkt het communisme dan niet? Waarom wordt het telkens gelinkt aan genocide en onderdrukking? Dit vond ik op Wikipedia:

1984, een beroemd boek uit 1948 van de Britse schrijver George Orwell. 1984 is een boek waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes zoals Nazi-Duitsland en Stalins Sovjet-Unie. Beroemd is de uitspraak Big brother is watching you, wat slaat op de nooit geziene, maar almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië, waar de hoofdpersoon van het boek Winston Smith leefde. Big Brother zou hierbij voor Jozef Stalin kunnen doorgaan en Emmanuel Goldstein voor Leon Trotski.


Wordt communisme in slecht daglicht geplaatst omdat communistische leiders niet altijd zo'n vredelievende mensen zijn geweest (Stalin, Lenin, Mao Zedong, Kim Il Sung, Kim Jong Il)? Of klopt er iets niet in het systeem zelf? Ik weet, dit is subjectief, maar wat ging er dan verkeerd in landen als de Sovjet-Unie, China, Noord-Korea?

Klaasde

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Vladimir Lenin

  Vladimir Lenin


 • >250 berichten
 • 829 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2008 - 17:34

Nou, je haalt het zelf al aan. Eigenlijk werkte het systeem in het begin vrij goed, maar zoals dat blijkbaar eigen is aan de mens, is egoïsme onze tweede natuur. Ik zal het iets duidelijker maken. Na de revolutie in Rusland/Unie van Socialistische Soviet Republieken (USSR/CCCP) voerde Lenin een vrij positief beleid, uiteraard ben ik een communist en is het normaal dat ik die mensen in een goed daglicht plaats, maar iedereen is het er over eens dat Lenin wel degelijk iets deed om de situatie van de verarmde bevolking te verbeteren, zo had zijn "Leer, leer, leer"-campagne veel succes (schoolde in zo'n 15 jaar zo'n 60-70% van de bevolking wist te alfabetiseren. Maar Lenin had uiteraard ook zijn minder goede kanten zoals bijvoorbeeld het behoud van de Tsjeka (de geheime inlichtingendienst die eerst in het leven was geroepen op de contrarevolutionairen te bestrijden, later vele naamsveranderingen ondergaan waaronder GPOE, GROE, NKVD, MGB, KGB en nu FSB, (KGB letterlijk vertaald: Comité voor binnenlandse aangelegenheden :D )). Lenin kreeg echter in 1920 een aanslag te verwerken waarvan hij nooit echt bekomen is en in 1924 overleed de (door velen geliefde, moet ik er wel bijzegggen) leider.

Wat betreft de opvolging waren er 2 kandidaten: Stalin en Trotski, Lenin had altijd een voorkeur voor Trotski gehad omdat hij in Stalin een tiran zag. Zij voorspelling werd werkelijkheid, Stalin haalde het en voerde een schrikbewind in de USSR, 10 miljoen mensen vonden de dood in de GOELAG's. Daarna is het eigenlijk nooit meer goed gekomen met het systeem, het was zoals Gorbatsjov al aangaf, dit systeem staat op instorten. Gorbatsjov wilden dan ook hervormingen doorvoeren, en de vele excessen uit het systeem filteren (Ché Guevara had al aangegeven dat de USSR kapitalistische/imperialistische manieren van aanpakken had). Gorbi stuitte echter op hevig verzet van een nieuwkomer Boris Jeltsin, die Gorbi van de macht stootte en uiteindelijk de uiteenval van de USSR bewerkstelligde (hij liet het parlement 3 dagen lang beschieten)

Als er nog vragen zijn, reageer.
"Als je niet leeft zoals je denkt, zul je snel gaan denken zoals je leeft."
--Vladimir Lenin-- (Владимир Ильич Ульянов)

#3

klaasde

  klaasde


 • >25 berichten
 • 36 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2008 - 20:00

Klopt het als ik zeg dat het een mankement van het communisme dat het zo vatbaar is voor dictators met slechte bedoelingen? Als dat zo is, waarom dan? Zoniet, dan is het toeval dat zoveel communistische bewinden dictatoriaal zijn? Ook is blijkbaar geen enkele communistische regering echt een lang leven beschoren, zowel Rusland als China beginnen nu toch redelijk kapitalistische trekjes te krijgen. Hoe komt dat dan?

#4

Vladimir Lenin

  Vladimir Lenin


 • >250 berichten
 • 829 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 oktober 2008 - 21:38

Als je wat engels kan, zou ik je aanraden eerst naar deze YouTube-film(pje) te kijken:

Maar je heb in wezen gelijk dat communisme vatbaar is voor dictators, of eigenlijk moet je zeggen communisme in opbouw. Het uiteindelijke doel is, laat ons dat niet vergeten, een klasseloze staatloze maatschapij. Het probleem is dat je bij opbouw moet rekenen op het geweten van de (tijdelijke) leiders. Zolang ze denken aan het grotere goed, ben je op de goede weg. Stalin echter was een arrogante leider, die als enige doel had op elke hoek in heel de USSR een beeld van hem te zetten. Hij voerde dan ook het kapitalisme opnieuw in. De arbeiders kregen lonen uitbetaald.

Wat betreft de kapitalisatie, klopt het volgens mij niet helemaal, in de Russische Federatie heerst er op het moment een grote Soviet Nostalgie, en als je aan de voormalige DDR-burgers vraagt of ze terug naar het oude systeem willen, gaan daar toch heel wat stemmen voor op. Al moet ik toegeven dat het chinese systeem wankeld, china heeft voor de welvaart gekozen. Zelf heb ik geen economie gedaan, maar ik heb het eens aan iemand gevraagd die wel economie deed. Hij zegt dat welvaart en welzijn zich eigenlijk omgekeerd evenredig verhouden, iets wat ik ook vaststel, de grote vervuiling, weinig sociale zekerheid, onmogelijke uren en lonen,... Als china dan kapitalistisch wordt heeft het nu heel veel last van de kinderziektes ervan.

Verder wil ik toch wel eventjes zeggen dat europa ook een zeer acommunistische politiek voert, zo is het in europa verboden voor de overheid te werken wanneer je extreem links bent. En tal van dergelijke maatregelen. Behalve Italië misschien waar er 2 communistische partijen zijn, en de premier een communist is.

Wat betreft de dictaturen. Als je het systeem van het communisme analyseert garandeert het in theorie de grootst mogelijke vrijheid. Maar zoals ik al aangehaald heb is die erg broos, aangezien alles afhangt van de leiders. Ik wil hierin benadrukken dat Lenin tijdens zijn regeerperiode een soort rechten van de mens uitvond die eigenlijk zo sterk op de hedendaagse versie gelijkt dat de makers ervan zich er minstens moeten op hebben gebaseerd. Met dat verschil dat er ook de plichten van de mens in beschreven staan. De VN poogde ooit om iets dergelijks op te stellen, na 2 verworpen artikels hebben ze er maar de brui aan gegeven.
"Als je niet leeft zoals je denkt, zul je snel gaan denken zoals je leeft."
--Vladimir Lenin-- (Владимир Ильич Ульянов)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures