Springen naar inhoud

Studeren van een taal


 • Log in om te kunnen reageren

#1

lerenenstuderen

  lerenenstuderen


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 november 2008 - 10:14

Hallo allemaal,

Ik zat mij eens af te vragen welke mensen hier een talenstudie volgen? En welke dan? Op de Hogescholen (Nederland) word je met een taalstudie zoals Frans of zo, een docent (keuze uit eerstegraads en tweedegraads dacht ik). Op de universiteit studeer je de taal, maar word je niet direct een docent (wel als je daarvoor zou kiezen).
Nu vroeg ik mij af wat hiervan de voor- en nadelen zijn? Naast het praktische en theoretische gedeelte (aangezien dat nummer een verschil is tussen hogescholen en universiteiten).
Maar verder ook het volgende: op een Hogeschool kies je voor een taal als Nederlands, Engels, Frans, Duits... talen die leerlingen op scholen krijgen of kunnen krijgen. Maar geen studie naar alleen literatuur bijvoorbeeld. Terwijl de Universiteiten dit wel aanbieden; Taalwetenschap en Literatuurwetenschap. Wat is daarin dan het grootste verschil (dus tussen een taalstudie op de Universiteit en zo'n studie als Taalwetenschap).
In BelgiŽ (ik heb alleen naar de Universiteit in Brussel gekeken geloof ik) studeer je taal op een heel andere manier; dan kun je drie talen kiezen waar je dan de cultuur en literatuur en kennis van leert. (Nu ben ik zelf een Nederlander, dus ik heb dit puur van internet hoor ^^).

Ik vroeg me af waar je naar kijkt, als je een Talenstudie wilt studeren. Waar let je op? Wat zijn de grootste verschillen en wat heb je aan de verschillende studies? Of zijn er mensen die een Talenstudie kiezen, naast een andere studie (een taal studeren in deeltijd of zo) en waarom dan precies? Is dat goed te doen, of is het heel zwaar?

Het zou leuk zijn als er reacties kwamen, want ik ben heel erg nieuwsgierig!

Veranderd door lerenenstuderen, 05 november 2008 - 10:16


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 05 november 2008 - 19:03

'Iedereen' kiest Frans, Duist en/of Engels.
Kies je bv Roemeens, dan heb je veel minder concurrentie als je tzt een beroep moet kiezen.

Veranderd door thermo1945, 05 november 2008 - 19:03


#3

taalprof

  taalprof


 • >25 berichten
 • 87 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 november 2008 - 15:15

Taalwetenschap studeer je als je niet zozeer in een specifieke taal geÔnteresseerd bent, maar in het verschijnsel taal in het algemeen: hoe zit taal in je hersenen, hoe leren kinderen een taal, hoe leren volwassenen een tweede taal? Wat zijn taal- en spraakstoornissen? Of je interesseert je voor de systematische verschillen tussen talen, of hoe verschillende aspecten van taal in elkaar zitten: hoe werken klanksystemen? Hoe zitten woorden in elkaar, wat zijn de principes die de woordvolgorde bepalen? Hoe hangt de betekenis met de vorm samen? Of je vraagt je af hoe talen functioneren in een maatschappij, als sociaal of cultureel verschijnsel: wat is taalbeleid? Wat gebeurt er met verschillende talen die in ťťn samenleving gesproken worden? En ten slotte: welke technologische toepassingen zijn er op taal- en spraakgebied en wat zijn hun beperkingen?

Al deze zaken kunnen in een specifieke taalstudie ook wel aan de orde komen, maar als je bijvoorbeeld Duits studeert, dan zul je een groot deel van de tijd simpelweg moeten besteden aan taalvaardigheid: je zult die taal goed moeten leren spreken en schrijven. Dat is niet eenvoudig, en daar is veel tijd voor nodig. Daarnaast leer je in een taalstudie ook iets over de cultuur van de landen waar die taal gesproken wordt. De literatuur natuurlijk, maar vaak ook de cultuur in het algemeen.

#4

Lastimara

  Lastimara


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2009 - 17:20

Ik studeer Taal- en Letterkunde in BelgiŽ. Wij kiezen geen drie, maar twee talen, hier in Leuven dan toch... Ik heb zelf gekozen voor Engels en Spaans. Ik vind persoonlijk de taalkundige kant van mijn richting veel interessanter dan literaire.
Hoe het in Nederland zit met de taalmodules weet ik niet, in BelgiŽ krijg ik in mijn geval niet enkel "taalverwerking" en literatuur, maar ook Engelse en Spaanse Taalkunde. Het is dus wel wat meer dan alleen je woordjes en grammatica vanbuiten pierelieren.
Taalkunde is boven mij al mooi omschreven, literatuurwetenschap is dan ůůk nog wel eventjes wat anders dan boekjes lezen. Je moet bijvoorbeeld een grondige literatuuranalyse kunnen maken. Er zijn binnen bijvoorbeeld de verhaalanalyse een hoop wetten, regeltjes en factoren in verband met vertellersperspectief, focalisatie, motieven, noem maar op. Maar zoals ik al zei, mijn interesse gaat meer uit naar de taalkundige kant van mijn studie.

#5

Ana

  Ana


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2009 - 14:47

Hmm, misschien krijg ik hier dan wel antwoord ;).

Want ik heb in het studentenforumgedeelte een topic geopend, maar daar heb ik geen antwoord op gekregen, dus misschien heb ik iets meer geluk als ik het hier plaats;

Dag allemaal,

Ik ben op zoek naar mensen die Taalwetenschap en Literatuurwetenschappen studeren, omdat ik daar een aantal vragen over heb. Ik wil onder andere weten;

-Waarom koos je voor deze opleiding?
-Op welke universiteit volg je de opleiding en waar ligt de nadruk/specialisme op?
-Wat verwachtte je op de opleiding en komt dit overeen met de werkelijkheid?
-Welke vakken volg je in het eerste jaar.
-Hoe is de tijdsdruk en hoe is deze verdeeld (op de uni / thuis).
-Hoe zwaar zijn de tentamens gemiddeld?
-In wat voor soort sectoren en banen kom je terecht na de opleiding (Bachelor en/of Master).
-Heb je nog verdere informatie of opmerkingen?

Ik twijfel namelijk heel erg tussen deze twee opleidingen, omdat het me beide heel interessant lijkt! Dus ik hoop dat er een paar studenten zijn die hier iets over kunnen vertellen.

Groetjes,
Ana.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures