Springen naar inhoud

[Natuurkunde] derde wet van newton


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 09 mei 2005 - 17:35

hallo
ik heb een vraag wij hebben bij natuurkunde tot nu toe 2 wetten van newton gehad.
alleen heb ik een paar problemen bij de wetten.

Eerste wet van newton:
als een voorwerp geen resulterende kracht ondervindt, blijft het in rust of blijft het eenparig rechtlijnig bewegen.
Massa is traag d.w.z. voorwerpen verzetten zich tegen snelheidsveranderingen.

vraag: wat bedoelen ze met geen resulterende kracht ondervinden zonder kracht kan een voorwerp toch niet eenparig rechtlijnig bewegen ? :shock:

Tweede wet van Newton:
een voorwerp met massa(m) een versnelling (a) daarvoor is een resulterende kracht nodig Fr.
Fr=m.a
als er een resulterende kracht is is er een versnelling=> snelheid blijft toenemen.

vraag: wat bedoelen ze met de snelheid blijft toenemen?

en dan is er ook nog de derde wet van newton wat houd die in ?

alvast van harte bedankt[/b]

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Roel80

  Roel80


 • >100 berichten
 • 109 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 18:36

wat bedoelen ze met geen resulterende kracht ondervinden zonder kracht kan een voorwerp toch niet eenparig rechtlijnig bewegen ?


Geen resulterende kracht betekent dat alle krachten die op een voorwerp werken elkaar opheffen (of er is simpelweg geen kracht), dus opgesteld nul. Stel er werkt een kracht naar links en een even grote kracht naar rechts dan heffen deze elkaar op en is de resultante 0.
Massa is traag, maw een voorwerp behoudt zijn snelheid als er geen kracht op werkt. Alleen een kracht kan zijn snelheid veranderen.

wat bedoelen ze met de snelheid blijft toenemen?


Precies zoals het er staat. Een resulterende kracht zorgt ervoor dt de massa een versnelling of vertraging krijgt. Als deze kracht het object zal versnellen blijft de snelheid dus toenemen. Dit geldt niet meer bij hoge snelheden nabij de lichtsnelheid.

en dan is er ook nog de derde wet van newton wat houd die in


Actie=reactie. Maw als een voorwerp een kracht uitoefent op een ander voorwerp, oefent dat andere voorwerp eenzelfde kracht uit op het voorwerp. Dus als jij met je hand tegen een muur drukt, drukt de muur net zo hard terug (anders zou de resulterende kracht niet 0 zijn en zou de hand dus versnellen of vertragen).

#3

Bart

  Bart


 • >5k berichten
 • 7224 berichten
 • VIP

Geplaatst op 09 mei 2005 - 18:41

1e Wet: Met resulterende kracht wordt de nettokracht op een voorwerp bedoelt. Stel jij trekt aan een touw met 20 Newton en ik trek aan dat zelfde touw met 12 Newton in tegengestelde richting. De nettokracht is dan 8 Newton die in jouw voordeel werkt.

Een voorwerp behoud zijn snelheid (eenparige beweging) tenzij er een kracht op werkt. Dan gaat het voorwerp versnellen of vertragen volgens de tweede wet van Newton

2e Wet: Een versnelling is een toename of afname van de snelheid van een voorwerp. Stel je hebt een auto die met 20 km/h rijdt. Je drukt het gaspedal in en gaat daarom versnellen. Na 1 seconde rij je 22 km/h, na 2 seconde 24 km/h etc. Bij versnelling neemt de snelheid dus toe.

3e Wet: Actie = - Reactie. Als een jij een bepaalde kracht op een voorwerp uitoefend, dan zal dit voorwerp een even grote kracht in tegengestelde richting op jouw uitoefenen.

Als een steen op een tafel ligt, dan zal de zwaartekracht van de steen op de tafel drukken. De tafel zal echter een even grote kracht op de steen uitoefenen. De nettokracht op de steen is dan nul, waardoor volgens de eerste Wet van Newton de steen op de tafel blijft liggen.

edit: Roel was sneller
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#4


 • Gast

Geplaatst op 09 mei 2005 - 18:48

van harte bedankt :shock:

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures