Springen naar inhoud

Wetenschapsfilosofie, wetenschapsleer of epistemologie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

choppi1984

  choppi1984


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 17:52

Wie kan een beetje duidelijk uitleggen hoe die woorden worden gebruikt en welke zijn de juiste definities?

Veerman en Essers (1988) stellen in hun voorwoord : “Dit boek bestaat uit een overzicht van de discussie die er is gevoerd over de vraag op basis van welke criteria zou kunnen worden uitgemaakt of een bepaalde bewering of een theorie (als samenstel van beweringen), correct is of niet. De vraag dus naar de criteria m.b.t. de betrouwbaarheid van kennis. (…) De behandeling van deze soort vragen begint bij de Renaissance. De denkstromingen die daaruit voortkwamen: het empirisme en het rationalisme, vormen het vertrekpunt van de analyse. (…)”

Volgens mij is een theorie of bewering testen een vak van methodologie (Scientific method), niet waar?
Volgens mij behoren de denkstromingen als het empirisme en het rationalisme tot kennisleer en niet tot de wetenschapsleer maar is kennisleer dan wetenschapleer?

Men beweert dat de wetenschapsleer ruimer is dan wetenschapsfilosofie maar in de prakrijk worden deze begrippen door elkaar gehaald, dit allemaal zorgt bij mij voor verwarring en ik kan niet meer die dingen van elkaar scheiden.

In een ander boek lees ik dat wetenschapsfilosofie gelijk is aan epistemologie !!.. Zijn de definities dan verschillend van school tot een andere?

In het boek L'épistémologie scientifique des Lumières lees ik:

L’objet de l’épistémologie est source de désaccord entre les Français et les Anglais. En Angleterre, cet objet est la théorie de la connaissance en général. En France, c’est l’étude de la science au sens moderne,. (..)

Voor de Engelse school is epistemologie in het algemeen kennisleer (kentheorie of kennistheorie), maar de voor de Fransen is epistemologie de studies van de wetenschap of evolutie van wetenschappelijk denken.

In vocabulaire de la Lalande zegt hij epistemologie is de filosofie van de wetenschappen, en hij voegt toe: "Maar met een meer specifieke betekenis, het is niet exact het bestuderen van wetenschappelijke methoden, dit soort studies is onderwerp van methodologie die een onderdeel van logica vormt, (..) Het is principieel een kritische studie van de principes van verschillende wetenschappen en hun stellingen en resultaten, als doel de logische aard te bepalen en vervolgens de waarden en objectieve resultaten duidelijk te maken".

Nu zie ik hem een onderscheid maken tussen epistemologie enerzijds, en methodologie en wetenschapsfilosofie, in haar algemene betekenis, anderzijds.
Medicijn tegen egoisme staat op dezelfde lijn als kenins tegen onwetendheid.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

bobbyjong

  bobbyjong


 • >250 berichten
 • 377 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 15 december 2008 - 23:46

methodologie valt onder wetenschapsfilosofie

empirisme en het rationalisme vallen inderdaad onder kennisleer

epistemologie is hetzelfde als kennisleer, of kentheorie of kennistheorie, alles wat te maken heeft met: wat kan ik weten?

epistemologie is niet hetzelfde als wetenschapsfilosofie, maar op veel universiteiten worden de twee vakgebieden wel vaker samen gegeven omdat ze elkaars vakgebied zo vaak betreden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures