Aangeslagen atomen

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 27

Aangeslagen atomen

Hallo,

Samen met een vriend houden we ons profielwerkstuk over chemoluminescentie. Tot nu toe gaat alles goed, maar zelf heb ik nog een paar vragen;

Als een elektron in een hogere baan gaat wordt het aangeslagen genoemd. Op bepaalde teksten worden ook aangeslagen atomen en moleculen genoemd.

Hoe ligt de precieze naamgeving, of mag in dit geval alles (dwz; elektron, atoom en molecuul) genoemd worden?

Bij excitatie gaat een elektron naar een hogere schil. Kan een elektron ook een ander orbitaal bezetten, en daarna terugvallen? En hoe zit het precies met welke elektronen naar een andere schil gaan?

Stel we hebben een atoom met hoofdkwantumgetal n=4; Kan het zo zijn dat een elektron uit de K-schil dan naar de N-schil gaat (indien de N-schil niet geheel gevuld is), of is dit alleen voorbehouden aan elektronen uit de M-schil?

Hoe zit het dan als je verder gaat kijken; kunnen alleen elektronen uit de 'laatste' orbitaal aangeslagen worden, of kunnen er ook elektronen uit 'lagere' orbitalen naar een andere schil gaan. (Bijvoorbeeld zuurstof; 1s22s22p4 -- Zullen dan alleen elektronen uit de p-orbitaal naar een hogere schil gaan?)

Sorry voor de hoeveelheid vragen, maar hopelijk krijg ik een verduidelijking hiervan :D

Reageer