Springen naar inhoud

[elektriciteit]meest efficiŽnte systeem opstellen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Lathander

    Lathander


  • >1k berichten
  • 2502 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 november 2008 - 18:32

Hier een oefening Elektriciteit die ik wel op het zicht kan oplossen maar ik weet er geen wiskundige uitleg op te plakken.
De opgave is als volgt:

"Men beschikt over 16 elementen met Emk=1V en Ri=4ohm. Men wil in een buitenweerstand van 4ohm een zo groot mogelijke stroomsterkte bekomen. (Dit is als de totale inwendige weerstand gelijk is aan de belastingsweerstand.). Hoe moet men de elementen schakelen? Bereken de stroomsterkte en de klemspanning van de batterij."

De stroomsterkte is 0,5 A en de klemspanning van de batterij is 2V volgens de oplossing.

Het moeilijke is het plaatsen van de elementen.

Met een beetje redeneren kom ik er wel. De oplossing is dat je 4 lijnen in parallel zet. Op ieder van die 4 lijnen zet je 4 bronnen in serie. Zo bekomen je een vervangweerstand van 4 ohm die gelijk is aan de uitwendige weerstand, waarmee de voorwaarde voor optimale stroomsterkte bereikt is.

Mijn probleem is: hoe beredeneer ik dit wiskundig?

"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures