Springen naar inhoud

Ruimte-kwantummechanica: hawkingradiatie & kwantumfluctuatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

carbon

  carbon


 • >100 berichten
 • 112 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 november 2008 - 00:31

Hallo,

Quantumfluctuaties is de term voor deeltjes die constant gevormd worden in het vacuüm tezamen met hun anti-deeltjes, die zichzelf weer annihileren in de tijd toegelaten door het onzekerheidsprincipe. De deeltjes "bestaan" dus uit imaginaire energie, die de wet van behoud van energie onmetelijk kort verbreken.

Wanneer dit gebeurt op een cruciale afstand van een zwart gat, kan bv. het anti-deeltje in het zwart gat vallen en hierbij kan het andere deeltje ontsnappen. Dit fenomeen noemt men Hawking-radiatie.

Hier mijn vragen: hoe kan het dat het deeltje kan blijven bestaan? Is dit niet in strijd met de wet van behoud van energie? En hoe leidt dit verschijnsel tot het verdampen van zwarte gaten? Nu, ik kan mij een antwoord indenken waarbij op een of andere manier het ontsnappende deeltje zijn energie haalt uit het zwarte gat (aangezien het ene energie wint, het andere energie verliest), maar hoe zou dat in hemelsnaam in zijn werking kunnen gaan...

I'm curious :D

N.B.: zou dit verschijnsel ook geen antwoord kunnen bieden op het feit dat er een (zo lijkt het) onevenwicht is van materie en anti-materie in het heelal?

DISCLAIMER: ik had deze vraag oorspronkelijk in het subforum van de kwantummechanica gepost, maar aangezien ik na 2 maanden 0 antwoorden heb verkregen, past het hier misschien beter (hopelijk)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 17 november 2008 - 09:21

Echt weten doe ik het niet. Toch een overweging.
Na de creatie van een elektron en positron blijven ze niet bij elkaar tengevolge van hun kinetische energie die ze meekrijgen tijdens de creatie.
De annihilatie moet dus met andere gecreëerde (anti-)deeltjes verlopen.

Ik heb verwante vragen.
Wat is het aantal creaties per seconde? De annihilatiefrequentie zal hetzelfde zijn. Hoe kun je dat weten? Goegelen hielp me niet.
Hoe verhouden zich de kansen van ontstaan van bijvoorbeeld (anti-)elektronen en (anti-)protonen?

Veranderd door thermo1945, 17 november 2008 - 09:29


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures