Springen naar inhoud

campylobacter hippuraat test


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 11 mei 2005 - 13:47

ik moet een voor school een onderzoek doen naar campylobacter. kan iemand mij iets vertellen over de hippuraat test, welek voedingsbodems er evt gebruikt kunne worden, waar ik op moet letten? iets over campylobacter en hippuraat?


groetjes XXX Jackie

edit mod (Lala):Je bericht is verwijderd, omdat het niks toevoegde aan je vraag en omdat het een email-adres bevatte. Lees aub eerst de regelsvan het weteschapsforum voor u post.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 03 juni 2005 - 14:19

 
Campylobacter jejuni

Campylobacter jejuni is een bacterie die kan voorkomen in vlees en vleesproducten en met name in kip.

In geringe aantallen veroorzaakt deze bacterie nog geen infectie. Wanneer het voedsel niet goed gekoeld bewaard of voldoende verhit wordt krijgen de bacteriŽn de kans om zich te vermenigvuldigen. We kunnen dan ziek worden. Na het eten van het besmette voedsel dringen de bacteriŽn de wand van de darm binnen. Dit veroorzaakt een irritatie van de darmwand met diarree en buikkrampen als gevolg.

Campylobacter is in Nederland de meest belangrijke veroorzaker van darminfecties. Vooral in de zomer gedurende het barbecue seizoen.

Hoe vindt besmetting plaats?
De besmetting vindt vooral plaats via voedsel of drinken. In uitzonderingsgevallen ook door middel van contact met jonge huisdieren, ontlasting(crŤches) en via anaal seksueel contact.

Wat zijn de klachten?
Na een incubatietijd (tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen) van 1 tot 4 dagen treden de eerste symptomen op.

Gedurende de eerste paar dagen koorts, hoofdpijn, moeheid en soms ook spierpijn en gewrichtspijnen. Na enkele dagen gevolgd door buikkrampen, misselijkheid en water dunne stinkende diarree die soms vermengd is met bloed en slijm. Deze verschijnselen duren in totaal meestal enkele dagen tot circa 6 weken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De bacterie kan aangetoond worden in de ontlasting.

Welke behandeling is mogelijk?
In de meeste gevallen treedt er na enkele dagen spontaan genezing op en is er geen behandeling met medicijnen noodzakelijk. Bij diarree die langer duurt dan circa 5-6 dagen en bij diarree vermengd met bloed en slijm zal de arts overwegen om antibiotica voor te schrijven.

In verband met vochtverlies als gevolg van diarree is het heel belangrijk om goed te drinken. Water, thee, bouillon en verdund vruchtensap zijn erg geschikt. Het risico van uitdroging is met name bij jonge kinderen erg groot. Zie voor meer informatie de brochure ĎDiarreeí.

Voorkom besmetting
Infectie met Campylobacter jejuni kan voorkomen worden door:
- Goed gekoeld bewaren van voedsel, met name vlees en kip;
- Goed verhitten van vlees en kip;
- Vooral zomers goed opletten bij de bereiding van vlees en kip op de barbecue;
- Gescheiden bewaren en voorbereiden van vlees/kip, rauwkost en melk/melkproducten;
- Keukenmateriaal zoals vleesplank, vleesmes en dergelijke zorgvuldig afwassen;
- Regelmatig handen wassen, vooral na contact met rauw vlees.

Hebt u naar aanleiding van deze informatie over ĎCampylobacter jejuniĎ nog vragen, of wilt u een extra brochure of paper bestellen, dan kunt u contact opnemen met onze Infolijn:
0900 - 20 25 625 (Ä 0,20 pm) op alle dagen, 24 uur per dag.
Bron


Campylobacter-infectie (reizigersdiarree)


Inleiding
Campylobacter, een bacterie die verantwoordelijk is voor vele gevallen van voedselvergiftiging, wordt verspreid via voedsel of water. De symptomen van een campylobacter-infectie zijn onder meer diarree, buikpijn, moeheid en koorts. De bacteriŽn kunnen bij zowel mensen als dieren klachten veroorzaken. Bij mensen is Campylobacter jejuni meestal de boosdoener, de infectie zit dan in de dunne darm.

Oorzaak
De meest voorkomende oorzaak van een campylobacter-infectie is het nuttigen van rauw of niet geheel gaar vlees, vooral van gevogelte. Vooral vlees van de barbecue brengt risico's met zich mee. Van een kleine hoeveelheid bacteriŽn kan iemand al ziek worden. Andere mogelijke besmettingsbronnen zijn niet-gepasteuriseerde melk en verontreinigd water. Daarnaast kan een infectie ontstaan bij mensen die de handen niet wassen nadat zij (huis)dieren hebben aangeraakt. De meeste ziektegevallen staan op zichzelf; epidemieŽn zijn zeldzaam. De campylobacter-infectie komt veel vaker voor in de zomer dan in de rest van het jaar en voornamelijk bij baby's, kleine kinderen en jonge mannen. Campylobacter is dikwijls ook verantwoordelijk voor reizigersdiarree.

Symptomen
De symptomen van een campylobacter-infectie ontstaan 2-10 dagen na het eten van besmet voedsel. Diarree (vaak bloederig), misselijkheid, maagkramp, buikpijn en koorts behoren tot het ziektebeeld; braken komt minder vaak voor.

Complicaties
De meeste mensen herstellen binnen 2-5 dagen. Mogelijke complicaties, die overigens weinig voorkomen, zijn onder meer artritis (gewrichtsontsteking) en - in een enkel geval - het syndroom van Guillain-Barrť, een zeldzame aandoening die gepaard gaat met een infectie waarbij vermoedelijk het immuunsysteem de eigen zenuwen van het lichaam aanvalt, met spierzwakte en verlamming als gevolg. Gewoonlijk herstelt de patiŽnt weer, maar dat kan enkele weken duren.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van de ziekteverschijnselen en laboratoriumonderzoek van een ontlastingmonster.

Behandeling
Mensen met een campylobacter-infectie moeten veel drinken ter compensatie van het vochtverlies door de diarree. Om verdere verspreiding te voorkomen, moeten zij geen voedsel aanraken dat voor anderen bestemd is en geen baby's of zieken verzorgen. Het nut van antibiotica bij een campylobacter-infectie staat niet vast, maar bij een bijzonder ernstige of hardnekkige infectie worden ze soms toch voorgeschreven.

Preventie
Voorzichtigheid is geboden met voedsel, vooral gevogelte. Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen.

   * Als u rauw vlees hebt aangeraakt, was dan de handen goed met water en zeep.
   * Zorg dat al het vlees door en door gaar is: het mag absoluut nergens meer roze zijn.
   * Snijplankjes, aanrecht, borden en al het overige keukengerei dat met rauw vlees in aanraking is gekomen, moet goed worden afgewassen in heet water met afwasmiddel.
   * Gebruik aparte snijplankjes voor vlees en andere etenswaren.
   * Gooi de marinade van rauw vlees weg.
   * Gebruik geen ongepasteuriseerde melk of onzuiver drinkwater.
   * Was de handen met warm water en zeep als u in aanraking bent gekomen met (huis)dieren of hun uitwerpselen.  

BronCampylobacter, een geslacht van bacteriŽn uit de familie Spirillaceae.

Campylobacter jejuni is in de diergeneeskunde reeds lang bekend als verwekker van hepatitis bij kippen en een vorm van dysenterie bij schapen.

Campylobacter intestinalis is in de medische literatuur bekend als verwekker van o.a. sepsis, septische miskraam, vroeggeboorte, hersenvliesontsteking en gastro-enteritis met sepsis.

C. jejuni kan bij de mens maag-darmontsteking verwekken. PatiŽnten met deze bacterie in hun ontlasting vertonen een welomschreven ziektebeeld: buikkrampen, diarree, dikwijls bloedig en veelal voorafgegaan door koorts en algemeen ziektegevoel.

Campylobacter wordt er ook van verdacht een rol te spelen bij het ontstaan van de ziekte van Guillain Barrť.

Bron: Encarta - Encyclopedie - Winkler Prins


#3


  • Gast

Geplaatst op 11 oktober 2005 - 15:36

voor welke bacterien word hippuraat gebruikt en waaroom?

bedankt
gol

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures