Springen naar inhoud

[kinematica] vraag betreffende de mógelijkheid tot rotatie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

carbon

  carbon


 • >100 berichten
 • 112 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2008 - 18:03

Hallo!

Oké, om een massa te laten bewegen in een cirkelvormige baan (= revolutie) rond bijvoorbeeld een planeet is een centripetale kracht nodig (Fc = mv²/r) die in dat geval van de zwaartekracht zou afkomstig zijn (gegeven dat de planeet massa genoeg heeft volgens de wet van Newton).

Nu over naar rotatie...

Je kan een andere massa nemen (we kiezen een homogeen-verdeelde bol) en die laten ronddraaien om een inwendige as. Wat is nu het eigenlijke verschil met revolutie? Ik kan toch nog steeds een willekeurig atoom aan de buitenlaag bekijken en zeggen dat die een revolutie uitvoert om het massamiddelpunt (nu eigenlijk zou dat enkel mogen voor de atomen in het "evenaarsvlak", als het ware)? Is er voor dat willekeurige atoom dan géén centripetale kracht nodig?

Of wordt die centripetale kracht in dit voorbeeld misschien geleverd door de elektromagnetische krachten die de atomen in de bol aan elkaar binden? Neemt zo'n roterende bol dan in volume toe (aangezien de bindingen minder sterk zijn)? Zou bij een kritieke hoeksnelheid (of is het nu kritieke tangentiële snelheid van de buitenlaag) de bol gewoonweg uit elkaar spatten, omdat er meer centripetale kracht nodig is dan de atoombindingen kunnen leveren?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Phys

  Phys


 • >5k berichten
 • 7556 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 november 2008 - 18:25

[quote name='carbon' post='466925' date='20 November 2008, 18:03']om een massa met constante snelheid te laten bewegen in een cirkelvormige baan (= revolutie) rond bijvoorbeeld een planeet is een centripetale kracht nodig (Fc = mv²/r)[/quote]

Je vraagt eigenlijk naar het verschil tussen baanimpulsmoment (of 'orbitaalimplsmoment') en spinimpulsmoment. Een echt verschil is er niet, want het spinimpulsmoment is simpelweg de som van de baanimpulsmomenten van alle deeltjes om de as. Zie Bericht bekijken
Of wordt die centripetale kracht in dit voorbeeld misschien geleverd door de elektromagnetische krachten die de atomen in de bol aan elkaar binden? Neemt zo'n roterende bol dan in volume toe (aangezien de bindingen minder sterk zijn)? Zou bij een kritieke hoeksnelheid (of is het nu kritieke tangentiële snelheid van de buitenlaag) de bol gewoonweg uit elkaar spatten, omdat er meer centripetale kracht nodig is dan de atoombindingen kunnen leveren?[/quote]
Ljkt me correct. In klassieke mechanica is dit niet zo'n probleem, omdat de lichamen doorgaans star zijn. Maar bij een héle grote hoeksnelheid zullen de buitenste deeltjes inderdaad de neiging hebben om 'weg te vliegen'; er is dan een grote kracht nodig om dat te voorkomen.
Never express yourself more clearly than you think.
- Niels Bohr -

#3

thermo1945

  thermo1945


 • >1k berichten
 • 3112 berichten
 • Verbannen

Geplaatst op 20 november 2008 - 19:35

Nu over naar rotatie

De Fc wordt nu geleverd door de samenhang, de resultante vd cohesie. (vanderwaals-london-kracht of ionbinding of atoombinding.

Veranderd door thermo1945, 20 november 2008 - 19:36


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures