Springen naar inhoud

Bestaat toeval? (science café nijmegen)


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ericst

    ericst


  • 0 - 25 berichten
  • 23 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 november 2008 - 17:33

Bestaat Toeval?
zuiver toeval versus determinisme

Eén van de belangrijkste kernvraagstukken in de fundamentele natuurkunde gaat over de vraag of gebeurtenissen in essentie volledig gedetermineerd of toevallig plaatsvinden. In de vorige eeuw heeft dit geleid tot een roemrijke discussie tussen twee grootmeesters van de natuurkunde, Albert Einstein en Niels Bohr. Einstein was van mening dat het indeterministische karakter van de kwantummechanica geen fundamentele basis kon hebben, immers “God dobbelt niet”. Volgens Bohr is, hoe tegenintuďtief ook, de wereld weldegelijk indeterminisch van aard; Einstein moest “God niet de les willen lezen”. Tot aan de dag van vandaag is deze kwestie actueel. Diverse experimenten stellen Bohr in het gelijk. Er lijkt echter ruimte voor kritiek en onverschrokkenen zoeken nog steeds naar een deterministische ‘verborgen variabelen theorie’ achter de kwantummechanica. Hoe kan er immers een gevolg zijn zonder oorzaak?

In het Science Café van donderdag 11 december komt deze fascinerende kwestie ter tafel door bijdragen van drie gerenommeerde fysici. Na een uiteenzetting van het kernvraagstuk door Klaas Landsman (RU) zal Hans Maassen (RU) aan de hand van de Bell-experimenten het ‘zuiver toeval’ standpunt verdedigen. Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft (UU) werkt aan een ‘verborgen variabelen theorie’. Hij zal deze avond pleiten voor een deterministisch wereldbeeld. Kom luisteren naar de argumenten, neem een drankje, discussieer mee en oordeel zelf hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt!

donderdag 11 december | 20.00-22.00 uur
Ierse pub the Shamrock | Smetiusstraat 17 Nijmegen
live muziek: Three-o-Jazz
gratis entree
zie www.sciencecafenijmegen.nl


Geplaatste afbeelding

Veranderd door ericst, 21 november 2008 - 17:36


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures