Springen naar inhoud

Tumoren


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 13 mei 2005 - 14:20

Er zijn benigne en mailigne respectievelijk goed en kwaadaardig. Maar er wordt meestal appart ook nog over metastasen gesproken. Ik heb wat opzoekingswerk gedaan maar het is nog steeds een beetje vaag.


Wanneer spreekt men nu juist over goed-en kwaadardig en wanneer over kankers?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

fornix

    fornix


  • >25 berichten
  • 46 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 mei 2005 - 22:22

een beknopte uitleg:

Bij tumorgroei is er sprake van een ongecontroleerde weefselgroei. De controle is weg dus cellen die "op hol slaan"gaan door met delen zonder dat genetische/chemische systemen die groei stoppen of reguleren

Benigne tumorgroei is goedaardig omdat de tumor vaak binnen een kapsel blijft zitten. Het groeit dus niet dwars door andere structuren heen zodat het zich ook niet kan uitzaaien naar verder gelegen gebieden in het menselijk lichaam. Het blijft netjes en duidelijk afgebakend op zijn plek zitten. Eigenlijk is er bij benigne tumorgroei nog enige controle aanwezig. Wat niet wegneemt dat een goedaardige tumor niet altijd te verwijderen valt en je er dus veel last van kunt krijgen.

Maligne tumorgroei is kwaadaardig omdat het zich in omliggende weefsels invreet en er stukjes tumorweefsel losschieten en zich via bloedbaan of lymfeklieren naar andere plekken in het lichaam laten transporteren zich ergens nestelen en doorgroeien als een uitzaaing (metastase).

Kanker is per definitie maligne dus kwaadaardig. Echter de ene kanker is uiterst agressief dat het bij het ontdekken ervan al niet meer te genezen/stoppen valt en de andere kanker groeit zo traag en geeft pas zo laat uitzaaiingen dat het heel goed te behandelen is.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures