Springen naar inhoud

Psychotherapie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ANNAnas

  ANNAnas


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 december 2008 - 13:13

Dag dag,

Ik ben een HAVO-scholiere en ik ben (lichtelijk onder dwang) me aan het oriënteren op allerlei studies en beroepen. Omdat mijn moeder pedagoge is ben ik ook in deze sector aan het zoeken (pedagogiek/psychologie/maatschappelijk werk dat soort dingen). Ik lees vrij veel over psychotherapie en hoe je een psychotherapeut wordt, maar ik snap er nog niet zoveel van. Het enige wat ik er tot dusver van begrijp is dat je de studie Psychologie aan de Universiteit moet hebben gehad en dat je dan nog heel wat jaren door moet studeren, maar precies hoe en wat weet ik dus eigenlijk niet. Ik word niet veel wijzer van die sites en mijn mentor vraagt van ons juist een soort stappenplan van studies om een bepaald beroep te kunnen uitoefenen.

Is er iemand die misschien een wel overzichtelijke site weet? (de sites die ik vond is bijvoorbeeld deze site; http://www.psychoana...peut_worden.php )

Weet iemand hier iets van? Dan zou ik dat graag horen!

Groetjes,
Anna.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ypsilon

  ypsilon


 • >5k berichten
 • 11085 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 december 2008 - 13:33

Edit: Betere link gevonden: http://www.nvvp.nl/t...r...nklijst&pt=

Wikipedia zegt:

Tot de opleiding tot psychotherapeut worden toegelaten degenen die artsexamen hebben gedaan, doctoraalexamen psychologie, pedagogische wetenschappen of gezondheidswetenschappen met als afstudeerrichting geestelijke gezondheidskunde. Deze opleiding duurt ongeveer vier jaar en omvat minimaal 400 uur theorie en 3600 uur praktijkervaring waarvan 150 uur supervisie; daarnaast zijn opleidelingen verplicht om zelf leertherapie te ondergaan als onderdeel van hun opleiding.

maar citeert geen bronnen.

#3

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 december 2008 - 14:41

Opleiding

Opleidingseisen

De opleiding tot psychotherapeut, een postdoctorale opleiding van vier jaar, is uitsluitend toegankelijk voor mensen die een universitaire opleiding psychologie, geneeskunde, pedagogische wetenschappen of geestelijke gezondheidskunde hebben voltooid. Gezondheidszorgpsychologen die psychotherapeut willen worden, komen in aanmerking voor een verkorte route.
De opleiding tot psychotherapeut is in handen van opleidingsinstellingen die daartoe door de minister zijn aangewezen. Meer informatie is bij deze opleidingsinstellingen verkrijgbaar.

Waarschuwing: er zijn in Nederland diverse opleidingsinstellingen die suggereren dat zij opleiden tot het beroep psychotherapeut. Eén daarvan is de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Deze opleiding, echter, leidt op geen enkele wijze op tot BIG-geregistreerd psychotherapeut.

Omvang en inhoud opleiding

De opleiding duurt vier jaar (in deeltijd) en bestaat uit theorie, praktijkstages en supervisie (begeleiding) door een ervaren therapeut.

Concreet gaat het om:
• 1280 uren theoretisch en praktisch onderwijs op het gebied van de psychotherapie, te weten 400 uur cursorisch onderwijs, 50 uur leertherapie, 500 uur psychotherapiesessies, 150 uur supervisiesessies en 180 uur keuzeonderwijs.
• 2400 uren werkervaring op het gebied van de psychotherapie. De psychotherapeut in opleiding heeft een praktijkopleidingsplaats die door de betreffende hoofdopleider als zodanig is erkend op basis van criteria die zijn vastgesteld door de Kamer Psychotherapeut van het CONO. Een groepspraktijk waarbinnen meerdere psychotherapeuten werkzaam zijn, kan onder bepaalde voorwaarden ook worden erkend als praktijkopleidingsplaats.
Na de basisopleiding zijn verschillende specialisaties mogelijk (zie rubriek 'Specialistische psychotherapieverenigingen').


BRON: <a href="http://www.psychotherapie.nl/NVPInternet/ShowSite?cmsMenuId=28" target="_blank">http://www.psychotherapie.nl/NVPInternet/S...te?cmsMenuId=28</a>

Voor jou geldt dus:

- HAVO (5 jaar) > VWO (2 jaar extra) > psychologie (universiteit) 4 jaar > psychotherapie 4 jaar

of

- HAVO (5 jaar) > HBO psychologie (1 jaar) > psychologie (universiteit) 4 jaar > psychotherapie 4 jaar

Bij de 2de optie kan de instroom iets moeilijker gaan dan bij de eerste, omdat de verandering van praktijk naar theorie tegen kan vallen. Omdat VWO erg theoretisch is gaat de overstap meestal makkelijker. Je hebt tevens meer basiskennis, hoeveel waarde je eraan moge hechten (bij psychologie niet onaardig omdat je daar veel (véééééél) statistiek
krijgt). Ik heb zelf ook een jaartje psychologie aan de uni gedaan en ben blij dat ik o.a. wiskunde A had gekozen.

Dit geldt in ieder geval voor het oude systeem. De BaMa-structuur kan misschien iets anders verlopen, dat weet
ik niet zo goed, omdat ik nog oude stijl doe.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#4

ANNAnas

  ANNAnas


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 december 2008 - 07:03

Oké, heel erg bedankt allemaal! Tjonge... dan ben je wel lang aan het studeren als je psychotherapeut wil worden. Dat zal dan wel een enorm lastig en specialistisch beroep zijn.
Bedankt voor de informatie in ieder geval!

#5

Windsurfer

  Windsurfer


 • >1k berichten
 • 1293 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 januari 2009 - 20:25

Voor jou geldt dus:

- HAVO (5 jaar) > VWO (2 jaar extra) > psychologie (universiteit) 4 jaar > psychotherapie 4 jaar

of

- HAVO (5 jaar) > HBO psychologie (1 jaar) > psychologie (universiteit) 4 jaar > psychotherapie 4 jaar

Bij de 2de optie kan de instroom iets moeilijker gaan dan bij de eerste, omdat de verandering van praktijk naar theorie tegen kan vallen. Omdat VWO erg theoretisch is gaat de overstap meestal makkelijker. Je hebt tevens meer basiskennis, hoeveel waarde je eraan moge hechten (bij psychologie niet onaardig omdat je daar veel (véééééél) statistiekkrijgt). Ik heb zelf ook een jaartje psychologie aan de uni gedaan en ben blij dat ik o.a. wiskunde A had gekozen.
Dit geldt in ieder geval voor het oude systeem. De BaMa-structuur kan misschien iets anders verlopen, dat weet
ik niet zo goed, omdat ik nog oude stijl doe.


Of derde optie: 5 jaar Havo, 2 jaar vwo, 4 jaar doctoraal (MA) psychologie universiteit, 2 jaar GZ psychologie, 2 jaar psychotherapie. Houdt bovendien rekening met uitloop van de psychotherapieopleiding vanwege leertherapieen, supervisies etc.

Wil je klinisch psycholoog (die ook altijd psychotherapeut is) worden dan is dat in dit geval:

5 jaar havo, 2 jaar vwo, 4 jaar psychologie MA, 2 jaar GZ psychologie, 4 jaar Klinische Psychologie. Dus 6 jaar postdoctoraal.
Bij die laatste 4 jaar opleiding zit dan ook de opleiding tot psychotherapeut erin, alsook management en wetenschappelijk onderzoek en innovatie.
De klinisch Psycholoog artikel 14 wet BIG is de meest specialistisch opgeleide psycholoog.

Veranderd door Windsurfer, 15 januari 2009 - 20:26

keeping an open mind is a virtue, but not so open that your brains fall out.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures