Springen naar inhoud

Mystiek en rationalisme


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Archimysticus

  Archimysticus


 • >25 berichten
 • 75 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 10:19

De mystiek staat vaak op gespannen voet met op rationalistische wijze verworven kennis. De oorzaak hiervan ligt in het intrinsieke subjectieve karakter van de mystieke ervaring. Het probleem, vanuit rationalistisch perspectief, is dat mystieke kennis niet geverifieerd kan worden. Mystieke kennis is aldus zeer persoonlijk, maar niet per definitie onware kennis.

bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Mystiek


Toch kan de mystieke ervaring fenomenologisch worden onderzocht, zelfs in een laboratorium situatie. Het een en ander is al gebeurd met de hersengolven van gevorderde monniken tijdens hun meditatie te bestuderen. De mystieke ervaring heeft wel degelijk een 'it' aspect.

Ook komen mystici intersubjectief tot een uitwisseling van hun ervaringen. Dit intersubjectieve karakter geeft ook een grotere mate van wetenschappenlijkheid aan hun ervaring.

Verder wijzen godsdienstwetenschappers op universele kenmerken van de mystieke ervaring verspreid over de verschillende culturen.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

bobbyjong

  bobbyjong


 • >250 berichten
 • 377 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 11:44

wat is je bedoeling met dit topic? Kan je je verhaal specificeren tot een vraag of een stelling?

#3

Archimysticus

  Archimysticus


 • >25 berichten
 • 75 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 12:43

wat is je bedoeling met dit topic? Kan je je verhaal specificeren tot een vraag of een stelling?


De stelling is dat er niet perse een spanningsveld tussen religieus/mystieke ervaring en wetenschap hoeft te zijn. Ze kunnen elkaar ook aanvullen.

Veranderd door Archimysticus, 09 december 2008 - 12:54


#4

bobbyjong

  bobbyjong


 • >250 berichten
 • 377 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 13:15

Je kunt naar mijn weten geen mystieke ervaringen op een wetenschappelijke manier onderzoeken. Doel je misschien op de psychoanalyse van Sigmund Freud? Dit is namelijk eerder een voorbeeld waarin je de grote spanning ziet tussen de wetenschap en mystiek, omdat je al gauw in de richting van de pseudowetenschap zit, zoals de psychoanalyse. Neem eens een kijkje bij Rudolf Steiner (o.a filosoof), de man heeft veel werken geschreven over mystieke ervaringen en hogere bewustzijnsniveaus. Carl Gustav Jung zou je misschien ook eens moeten raadplegen.

#5

Archimysticus

  Archimysticus


 • >25 berichten
 • 75 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 16:03

Je kunt naar mijn weten geen mystieke ervaringen op een wetenschappelijke manier onderzoeken.


Je kunt ze fenomenologisch onderzoeken. De fenomenologie wordt over het algemeen als een respectabele vorm van wetenschap gezien. Je kunt een x-aantal ervaringen van mensen die een mystieke ervaring (of een N-D ervaring etc.) hebben gehad inventariseren, naast elkaar leggen, hypothesen daaruit distilleren enz. De methode kan dus ook wetenschappelijk inductisch zijn. Voorts ga je met flink wat mede fenomenologen rond de tafel zitten of je wat hout kan snijden uit al deze gerapporteerde ervaringen.

Neem eens een kijkje bij Rudolf Steiner (o.a filosoof), de man heeft veel werken geschreven over mystieke ervaringen en hogere bewustzijnsniveaus. Carl Gustav Jung zou je misschien ook eens moeten raadplegen.


Dank je voor de verwijzingen. Ze zijn me bekend. Deze schrijvers behoren tot het standaard rugzakje van (bijna) elke mysticus. Vanuit de mystiek is wel het een en ander aan te merken op deze schrijvers. Doen we misschien een keer in een andere topic. Thanks!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures