Springen naar inhoud

Elektro-zwakke kracht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

aaargh

  aaargh


 • >1k berichten
 • 1279 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 mei 2005 - 18:22

Wat doet de elektro-zwakke kracht? Het is de samensmelting van het elektromagnetisme en de zwakke kernkracht. Beteknt dit dat je met ladingen neutrinos in elektronen kunt veranderen? En dat neutrinos en neutronen mekaar aantrekken? Die 2 krachten hebben toch niets gemeen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Elmo

  Elmo


 • >1k berichten
 • 3437 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 mei 2005 - 21:25

Bij de unificatie van de electromagnetische kracht en de zwakke kracht krijg je de electrozwakke kracht. Dit komt dus alleen maar voor bij hele (exorbitant) hoge energieen. Daar kan je de dragers van de electrmagnetische (foton) en zwakke (W+/-, Z0) als ontaard beschouwen: ze zijn dan alle vier niet langer afzonderlijke deeltjes, maar specifieke projecties (eigentoestanden) van een universeel interactie-deeltje. OK, dat is misschien lastig voor te stellen, maar ruwweg is het zoiets: je hebt dan 1 deeltje met een "isospin" die in 4 verschillende "smaken" voorkomt. Afhankelijk van hoe je naar het deeltje "kijkt" zie je een foton, een W+, een W- of een Z0. Je krijgt dan inderdaat kruisinteracties, waarin een "foton" (maar dan geen zuiver electromagnetische) invloed kan uitoefenen op een neutrino. De theorie is overigens extreem lastig en weinig transparant. Het heeft tot in de jaren '70 geduurd voordat de rekenregels van de theorie ueberhaubt bekend waren. En om de theorie echt te kunnen begrijpen en ermee te kunnen werken, zal je ook het Higgs-Kibble mechanisme voor massa-creatie moeten kunnen toepassen. Op dit niveau kan ik het echt niet meer in woorden uitleggen en voor de formules zal je naar een behoorlijk geavanceerd boek moeten (Halsen&Martin, Griffith, ...) waar meer formules dan woorden in staan...
Never underestimate the predictability of stupidity...

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures