Springen naar inhoud

[scheikunde] cyclische voltammetrie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Victor

  Victor


 • >250 berichten
 • 311 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2008 - 20:18

Hoi!

Bij volgend voltammetrische cyclische scan kregen we de vraag of het systeem reversibel is of niet.
Een paar voorwaarden zijn reeds voldaan, maar we twijfelen over de uiterst linkse piek. Normaal gezien zou het dal bij 0.22V terug moeten stijgen als je de potentiaal verder positief wordt. De stroom bij het uiterst linkse punt, bij een hoge potentiaal, zou in de limiet 0 micro-ampère moeten worden. Dit is hier niet het geval. Is dit voldoende reden om aan te nemen dat het systeem chemisch niet reversibel is? Wat gebeurt er precies?

cyclische_voltammetrie.GIF

Het is onmogelijk dat daar de solventlimiet reeds bereikt wordt, omdat men in een ionische vloeistof werkt. We kregen bijkomend volgende informatie:

"Het CV werd opgenomen in een ionische vloeistof bestaande uit glycol en choline chloride. De oplossing bevat een kleine hoeveelheid ferroceen. De pieken hebben betrekking op de oxidatie/reductie van ferroceen naar ferrocinium (aantal elektronen = 1). De gebruikte elektrode is een Pt-schijf met diameter 1mm. De scansnelheid is 20mV/s. De temperatuur is 50°C. Is dit proces reversibel volgens het CV?"

Ik weet dat dit een heel specifiek vakgebied is, maar hopelijk weet iemand raad...

Bedankt!
Victor
Only an optimist can see the nature of suffering

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Victor

  Victor


 • >250 berichten
 • 311 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2008 - 10:21

Hm...heb nog laat verder gesurft en ik vermoed dat de linkse piek (die irreversibel lijkt) afkomstig is door de adsorptie van chlorides/chloor, afkomstig van choline chloride, aan de Pt-elektrode. Bij 50°C zijn wellicht alle gasbellen alsook zuurstof uit de vloeistof verdwenen. Nogmaals is de reputatie van deze prof bevestigd, je moet het altijd verder zoeken!!
Only an optimist can see the nature of suffering

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures