Springen naar inhoud

waarom sterven die arme hommeltjes?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

st4rforce

  st4rforce


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2005 - 01:19

Hallo,

In de lente en zomer zie je altijd stervende hommeltjes op de grond liggen. Waarom gaan die eigenlijk dood?

Groeten
René

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sen...

  sen...


 • >250 berichten
 • 367 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 mei 2005 - 08:54

Lagen die toevallig onder een Linde ?

In de bocht van Rozengaard 19, daar waar de Linden stonden te bloeien in de periode vanaf 1 juli, ontstond bij een aantal bewoners onrust over een bijzonder fenomeen. Onder deze bomen liggen veel dode hommels. De grootbladige Lindes, die o.a. langs het fietspad bij de loopfietsbrug tussen Woldbos en Gelderse Hout staan, worden minder bezocht door insecten. Ook hier worden wel dode hommels aangetroffen, maar in kleinere hoeveelheden. De Kleinbladige of Winterlinde (Tilia cordata) is de meest geurrijke van de Linden. Tijdens haar bloei wordt zij uitgebreid bezocht door bijen, zweefvliegen en hommels. Onder of in de nabijheid van de bomen liggen grote aantallen dode hommels.

Het verschijnsel van de massale hommel-sterfte is onderzocht. Een zeer illustratief onderzoeks-verslag uit oktober 2002 van de hand van Willemien Kleefsman is door de RU Groningen en de Weten-schapswinkel Biologie gepubliceerd (Rapport 57: Massale hommelsterfte onder Lindes). De conclusie van dit onderzoek is dat door de fysiologie van de hommel, deze meer energie moet besteden aan het verzamelen van nectar uit de bloemen van de Linde, dan dat het opbrengt.

Doordat de Linde massaal bezocht wordt door bijen, zweefvliegen en hommels wordt de opbrengst aan nectar per individu minder. De hommel heeft kennelijk een onvoldoende mechanisme dat hem tijdig waarschuwt voor uitputting. Een hommel heeft extra energie nodig voor het opwarmen van zijn vliegspieren. Dit fenomeen kun je waarnemen als een hommel ergens zit te brommen en zijn vleugels aan het warmdraaien is. (Een hommel is niet echt geschikt om te vliegen�. alleen de hommel zelf weet dat nog niet!). Hij verbruikt meer energie dan bijv. de bijen en zweefvliegen. Dat de uitputting de doodsoorzaak is, bleek bij secties. In de hommels werd een te laag suikergehalte aangetroffen. �Reddingsacties� om uitgeputte hommels te redden, door ze lindenectar aan te bieden, bleken succesvol.


Meer hierover vindt je door bij google "sterfte hommels" in te tikken.
Living on Earth can be expensive, but it does include a free trip around the sun.

#3

haasje

  haasje


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 mei 2005 - 14:35

De dode hommels die je ziet liggen zijn de werksters. De hommels hebben een eenjarige levenscyclus, net als bijen zijn het de werksters die de kolonie in stand houden, wat schijnbaar zo hard werken is dat ze maar kort leven. Vanaf het voorjaar tot de zomer (angt van de soort af) worden er elke dag nieuwe werksters geboren, om de oude te vervangen.

#4

st4rforce

  st4rforce


 • 0 - 25 berichten
 • 18 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 mei 2005 - 14:46

oh.. :shock: ik weet niet of ze onder een lindenboom liggen ik zie ze altijd gewoon op de stoep enzo. Ik denk dat het die werkers zijn. danku iig:)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures