Springen naar inhoud

[fysica] interferentie dunne film dikke film


 • Log in om te kunnen reageren

#1

maxke

  maxke


 • >25 berichten
 • 45 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2009 - 18:46

Gegroet iedereen,

ik heb onlangs interferentie bestudeert en nu valt me op dat in mijn cursus, bij een topic, er specifiek bijstaat dat het interferentie van dunne lagen betreft, maar waarom dunne lagen?

Is dit omdat je bij dikke lagen te veel absorptie hebt van je lichtstraal en je daardoor nietmeer kan werken met het model van interferentie bij lagen?

of is er een andere reden?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 14 januari 2009 - 18:55

Deze topic is verplaatst omdat dit onderwerp niet een eenduidig, relatief eenvoudig antwoord kent waarbij weinig discussie mogelijk is. We menen dat het in dit vakforum beter tot zijn recht zou kunnen komen, en de topicstarter daardoor beter zou kunnen helpen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3412 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 januari 2009 - 17:32

Dompel in de keuken een omgekeerd glas in zeepsop zodat er een vlies aan de glasrand blijft hangen, en houd hem daarna voor het raam. Als je het vlies iets laat hellen wordt het hoogste punt van het vlies het dunst. Er verschijnen kleurbanden in het vlies (zie foto). Je ontdekt dan dat de kleuren van de verre banden in het dikke deel van het vlies zwakker zijn. Waarom? Ten eerste hangt de bandafstand af van de golflengte, zodat de kleuren van de verre banden door elkaar lopen. Ten tweede is de coherentielengte van zonlicht gering. Interferentiekleuren treden slechts op in lagen waarvan de dikte kleiner is dan de coherentielengte van de lichtbron.

Zeepbel1.jpg

#4

jadatis

  jadatis


 • >250 berichten
 • 359 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2009 - 18:18

Hetzelfde effect krijg je bij olie op het water ( wat je gelukkig tegenwoordig nog maar weinig ziet).
Dit is een spel van uitdoving en versterking, en is afhankelijk van de laagdikte. Deze is in de zeepbel en bij die olie niet regelmatig van dikte.
Bij onspiegelde brilleglazen is de dikte van het laagje zeer constant. enkelvoudig onspiegelde glazen hebben een blauwe restspiegeling omdat de laagdikte zo gekozen is dat de spiegeling van geel licht ( waar het oog het gevoeligst voor is) bijna helemaal uitgedooft wordt. het blauwe licht heeft een kortere golflengte en daarvoor is de laagdikte te dik om optimaal te werken.

Als je licht als een sinusvormige golf voorstelt dan zit als de dikte van het laagje 1/4 van de golflengte is in het medium van het laagje ( door de brekingsindex anders dan in lucht), er een halve golflengte verschil in afgelegde weg tussen wat er aan het voorvlak spiegelt en wat er aan het achtervlak spiegelt. Daardoor doven ze elkaar uit.
Is de dikte 1/2 van de golflengte dan versterken ze elkaar. De golflengte verschilt,dus deze versterking verschilt ook voor de verschillende kleuren.
Omdat bij een dunne laag de beide spiegelingen nagenoeg van hetzelfde punt komen, werkt dit alleen bij zeer dunne lagen. Een zeepbel geeft de mooiste kleuren vlak voordat deze klapt, dus als de dikte van de wand zeer dun is .

Dan nog even je foto van het glas: Dichter naar je toe is het efect het sterkst omdat daar het licht rechter invalt.
Verder weg legt het licht door de hoek een langere weg af .

Veranderd door jadatis, 16 januari 2009 - 18:24


#5

maxke

  maxke


 • >25 berichten
 • 45 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2009 - 18:08

Omdat bij een dunne laag de beide spiegelingen nagenoeg van hetzelfde punt komen, werkt dit alleen bij zeer dunne lagen. Een zeepbel geeft de mooiste kleuren vlak voordat deze klapt, dus als de dikte van de wand zeer dun is .

Je bedoelt hiermee toch degelijk de spiegeling aan de achterzijde en voorzijde?
Je doelt erop dat er eigenlijk "geen" afstand is tussen beiden omdat de dikte quasi nul is?

#6

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3412 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 januari 2009 - 10:24

Ten eerste hangt de bandafstand af van de golflengte, zodat de kleuren van de verre banden door elkaar lopen.


Ter illustratie van die bewering: links het zeepvlies belicht met 2 golflengtes (rode en blauwe LED); rechts de foto gefotoshopt met een rood/blauw filter, toont de ongelijke bandafstand van rood en blauw.

zeepbel2.jpg

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures