Springen naar inhoud

Snelheden in het heelal


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 21 mei 2005 - 14:28

Als de aarde met een snelheid van 29,8 km per seconde rond de zon reist, en als de zon met een snelheid van zo'n 250 km per seconde doorheen het Melkwegstelsel reist, en de Melkweg zelf, zo beweren ze althans met een snelheid van zo'n 600 km per seconde doorheen het Heelal reist. En nu mijn vraag: "Wat is dan de werkelijke snelheid van de aarde" :shock:

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

StrangeQuark

  StrangeQuark


 • >1k berichten
 • 4160 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 mei 2005 - 15:51

Ten opzichte van wat??? En bovendien zal het per maand verschillen, omdat de aarde rond om de zon draait, dus het ene half jaar zal het min 29.8Km/u zijn en het andere half jaar plus 29.8Km/u zijn. Daarnaast denk ik dat niemand weet in welk vlak de aarde ligt ten opzichte van de beweging van al die andere snelheden die je noemt.

Het is een leuke vraag, maar ik ben bang dat het erg lastig te beantwoorden is.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

#3

Rogier

  Rogier


 • >5k berichten
 • 5679 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 mei 2005 - 17:40

zo beweren ze althans met een snelheid van zo'n 600 km per seconde doorheen het Heelal reist.

Dit is een onzinnige uitspraak, er is niet zoiets als "door het heelal reizen" met een bepaalde snelheid. Het heelal heeft geen vast referentiepunt ofzo ten opzichte waarvan je alle posities en snelheden kunt meten.

En nu mijn vraag: "Wat is dan de werkelijke snelheid van de aarde" :shock:

Er is geen "werkelijke snelheid", snelheid is relatief. Wat de snelheid van de aarde is, hangt af vanuit welk perspectief je het bekijkt. Verschillende waarnemers zullen verschillende antwoorden geven, en geen van allen heeft absoluut gelijk of ongelijk.

Voor iemand op aarde: 0 km/s. Voor iemand op de zon: 29,8 km/s. Enzovoort...
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

#4

brendan corey

  brendan corey


 • >25 berichten
 • 34 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 21 mei 2005 - 20:37

je zou eventueel wel een hoeksnelheid kunnen berekenen?

#5

Species8472

  Species8472


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 22 mei 2005 - 00:24

Draait de zon ook om een centrum van het melkwegstelsel???
Draait het melkwegstelsel ook om iets of lijkt zijn pad maar willekeurig??

#6


 • Gast

Geplaatst op 22 mei 2005 - 10:38

Je zit ook met het probleem dat in de algemene relativiteitstheorie snelheden alleen goed zijn gedefinieerd zijn als de 2 vectoren in dezelfde raakruimte (van de ruimte-tijd ) liggen. Aangezien zwaartekracht de ruimte-tijd kromt, zal dit voor grote afstanden geen zinnige snelheden meer geven. Uit Roodverschuivingen volgt bijvoorbeeld dat bepaalde stelsels met snelheden >c van ons afbewegen. Wat er dan feitelijk gebeurt is dat het heelal uitdijt, daarmee de metriek verandert langs het pad van het foton ( uitgaande van de RW-metriek, die afhangt van "de straal van het universum") en je geen goede snelheden kunt definieren tussen 2 punten in de ruimte-tijd die ver vanmekaar af liggen.

Met Hubble's wet kun je ook makkelijk aantonen dat er geen voorkeurspositie in het universum is, en dat je dus niet kunt spreken van een absolute snelheid van het universum.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures