Kritieke temperatuur
Moderator: physicalattraction
-
- Berichten: 23
Kritieke temperatuur
Hallo
Ik zit met een klein probleemke in mijn redeneren maar kweet niet waar
Een vloeistof begint te koken bij haar kritische temperatuur, op de kritische temperatuur ontstaat er zowel damp als vloeistof, er vormt zich een evenwicht dat er evenveel damp condenseert als dat en vloeistof verdampt, en dit bij haar verzadigde dampdruk.
We weten allemaal dat water begint te koken op 100 graden, maar de kritische temperatuur is 374 graden bij een druk van 218atm. Dit is 218.101325 Pa .
Hoe moet ik nu eigelijk interpreteren?
Da bijvoorbeeld water meerdere kritische temperaturen heeft?
Ik denk dat ik er ergens fout zit, maar kweet niet waar.
mvg
Ik zit met een klein probleemke in mijn redeneren maar kweet niet waar
Een vloeistof begint te koken bij haar kritische temperatuur, op de kritische temperatuur ontstaat er zowel damp als vloeistof, er vormt zich een evenwicht dat er evenveel damp condenseert als dat en vloeistof verdampt, en dit bij haar verzadigde dampdruk.
We weten allemaal dat water begint te koken op 100 graden, maar de kritische temperatuur is 374 graden bij een druk van 218atm. Dit is 218.101325 Pa .
Hoe moet ik nu eigelijk interpreteren?
Da bijvoorbeeld water meerdere kritische temperaturen heeft?
Ik denk dat ik er ergens fout zit, maar kweet niet waar.
mvg
-
- Berichten: 23
Re: Kritieke temperatuur
Mss een kleine verbetering
Een vloeistof begint te koken wanneer haar druk gelijk is al de externe druk. Er ontstaan al gasbellen die naar het vloeistofoppervlak gaan en daar openbarsten.
In onze boek omschrijft men koken als een verandering van de vloeistof- naar de gasfase.
Maar bij de kritische temperatuur staat er:
Boven de kritische temperatuur is er enkel gas mogelijk, onder de kritische temperatuur, bij voldoende hoge druk is er vloeistof mogelijk. Dus ik concludeer dat de kritische T = kooktemperatuur.
Maar dat is niet juist...
Een vloeistof begint te koken wanneer haar druk gelijk is al de externe druk. Er ontstaan al gasbellen die naar het vloeistofoppervlak gaan en daar openbarsten.
In onze boek omschrijft men koken als een verandering van de vloeistof- naar de gasfase.
Maar bij de kritische temperatuur staat er:
Boven de kritische temperatuur is er enkel gas mogelijk, onder de kritische temperatuur, bij voldoende hoge druk is er vloeistof mogelijk. Dus ik concludeer dat de kritische T = kooktemperatuur.
Maar dat is niet juist...
- Berichten: 24.578
Re: Kritieke temperatuur
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)