Springen naar inhoud

[scheikunde]


  • Log in om te kunnen reageren

#1

PeterPeter

    PeterPeter


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 januari 2009 - 15:13

Ik moet een verslag maken over deze proef, en een aantal dingen snap ik niet. Ik hoop dat jullie daar antwoord op kunnnen geven

Uitvoering

Breng 15 g azijnzuuranhydride in een droge 2-hals rondbodem kolf van 100 mL en voeg 10 mL azijnzuur toe. (gebruik handschoenen!).
Plaats op de schuinstaande hals een druppeltrechter en op de rechtopstaande een koeler (reeds voorzien van koelwaterslang).
Breng 13 gram n-amylalcohol = 1-pentanol in de druppeltrechter (kraan dicht! , niet afsluiten met stop).
Verwijder de druppeltrechter en voeg voorzichtig ongeveer 0,5 mL geconc. zwavelzuur (= 10 druppels) toe (gebruik rubber handschoenen) aan de inhoud van de kolf en zwenk om.
Breng vervolgens enkele kooksteentjes in de kolf, plaats de druppeltrechter, start het koelwater (langzaam de kraan openen tot een kleine waterstraal).
Verwarm het mengsel tot koken. Voeg nu uit de druppeltrechter druppelsgewijs in ca uur de alcohol toe. Let erop dat de vloeistof blijft koken. Als het mengsel harder gaat koken door het toevoegen, moet minder snel worden toegedruppeld. Als alles is toegevoegd moet de kraan dicht en de druppeltrechter op de kolf blijven).
Laat het mengsel tenslotte nog ca. uur koken en vervolgens afkoelen (laat de koeler en de druppeltrechter zitten!, verwijder de verwarmingsmantel en zet de kolf in een koud waterbad).

Op dit punt hebben we de volgende stoffen in het mengsel: ethaanzuur, de ester en zwavelzuur

Breng het afgekoelde mengsel over in een scheitrechter (kraan dicht?) van 250 mL en spoel de kolf na met 3 porties koud water tot een totaal van ca. 60 mL.
Voeg ca. 40 mL diethylether (ethoxyethaan) toe en zwenk de scheitrechter om, zodat de ether goed gemengd wordt. Sluit de scheitrechter af met de bijbehorende stop, druk de stop stevig vast (hand of vinger op de stop houden!), keer de scheitrechter om, richt de steel in een veilige richting
en draai de kraan onmiddellijk (!!) open zodat de druk in de scheitrechter niet kan oplopen.

Vraag 1: Hier onstaat een gas, weet iemand welk gas dit is?
Schud de vloeistoflagen even door elkaar (de druk kan weer toenemen!) en ontgas af en toe door de kraan te openen.

Verwijder de stop en laat de vloeistoffen scheiden. Tap de onderste laag af in een kolf of bekerglas. Controleer de pH van de uitstromende waterlaag (enkele druppels op een pH papiertje); noteer de waarde van de pH.
Spoel de scheitrechter eventueel nog een keer na met wat water.

Vraag 2: Als het goed is zijn er nu 2 lagen. Een organisxhe laag en een waterlaag. Welke stoffen zitten daar in?
Giet 50% van de berekende hoeveelheid 2,5 M natronloog op de organische vloeistoflaag in de scheitrechter (sluit niet af!) en zwenk voorzichtig. Plaats vervolgens de stop op de scheitrechter, druk de stop stevig vast (hand of vinger op de stop houden!),
keer de scheitrechter om,
richt de steel in een veilige richting en
draai de kraan onmiddellijk (!!) open zodat de druk in de scheitrechter afneemt.
Schud de vloeistoflagen even door elkaar (de druk kan weer toenemen! Dus ontgassen ). Verwijder de stop, laat ontmengen en tap de onderste laag af in een bekerglas.
Controleer de pH van de uitstromende waterlaag (enkele druppels op een pH papiertje); noteer de waarde van de pH.
Giet vervolgens 25 mL verz. NaHCO3 - opl. in de organische vloeistoflaag. Let op !!, er kan CO2 - gas ontwijken.
vraag 3: welke reacties ontstaan er na het toevoegen van natronloog en natriumwaterstofcarbonaat?


Je zou me er echt heel erg mee helpen!
Alvast bedank
Peter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures