Momentlijnen en v-lijnen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 5

Momentlijnen en v-lijnen

Morgen heb ik een mechanicatentamen, en tijdens de colleges werd de hint gegeven dat je vraag 12.70 maar goed moest kennen. Nadeel, je kan hem wel oefenen, maar nergens controleren. Ik heb hem dus gemaakt en via de onderste links een screenshot gemaakt van de vraag, en een screenshot naar mijn antwoord.

Mijn vraag dus, klopt mijn antwoord??

Thanks alvast!!

Arjen-Pieter

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 6.905

Re: Momentlijnen en v-lijnen

Op het eerste zicht ziet het er goed uit.

Ik verplaatste dit even naar constructie & sterkteleer.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

Berichten: 5

Re: Momentlijnen en v-lijnen

weet je dit zeker/ervaring mee?

Berichten: 4.502

Re: Momentlijnen en v-lijnen

Stelt de V-lijn een dwarskr.lijn voor ? (Vert.krachten?)

Liggen de steunp.bij A,D en E ?

Bij A werkt een kracht naar beneden van 4 kN ,als dat een oplegreactie is,naar beneden gericht,dan krijg je een opwaartse kracht van 2kN per m over 4 meter,dan 1 mtr gelijke dwarskracht,dan een puntlast omhoog van 8 kN,die loopt een 1 mtr door en vervolgens een puntlast van 18 kN naar beneden,dan een gelijkm.opw.druk van /als ik me niet vergis/ van 1 kN per m en aan het einde een naar boven gericht puntlast van 2 kN-

Berichten: 5

Re: Momentlijnen en v-lijnen

Steunpunten zijn niet bekend, de vraag op het eerste plaatje is wat er in totaal gegeven is door de vraag.

En ja, v-lijnen zijn dwarskrachtenlijnen

Berichten: 4.502

Re: Momentlijnen en v-lijnen

Je moet wrs. een balk tekenen waar een aantal lasten op rust ,te beschouwen als een balk met alle lasten erop,incl.de oplegreacties of wat je daar ook voor neemt.

De M lijn is te maken uit de D lijn met bepaling van de M op elk willek.plaats door kracht in de D lijn te vermenigvuldigen met afstand ,dus oppervlakte van het dwarskrachtenvlak dat links van de gekozen moment plaats is en dan rekening houden met wat er boven en onder de nullijn staat.

Globaal gezien tekende jij het spiegelbeel van de D/lijn,zie de start met de puntlast van 4 kN naar beneden gericht en de afname door de gelijkm.belasting,hetgeen duidt op opwaartse druk.

Berichten: 5

Re: Momentlijnen en v-lijnen

Dat klopt, dat heb ik ook gedaan.

Precies zoals ik het gefotografeerd heb moet ik het ook maken op het tentamen. Ik weet alleen niet of ik de goede afleiding heb gemaakt van de dwarskrachtenlijn naar het plaatje met de lasten. Getest heb ik dit door van mijn lastenplaatje een dwarskrachtenlijn te maken, wat correspondeert met de opgave in het boek. Daarna momentenlijn gemaakt zoals het moet. Vraag is dus alleen of mijn afleiding goed is

Berichten: 4.502

Re: Momentlijnen en v-lijnen

Zoals ik je al vertelde, is je getekende balk met de belastingen,zoals je die maakte uit de V (of Dlijn) het spiegelbeeld van de werkelijkheid,wat onder de nullijn staat moet er boven en omgekeerd.

Hetzelfde geldt voor de M lijn,waarden bekeek ik niet verder,maar weer het spiegelbeeld nemen ofwel wat onder de nullijn staat, erboven en wat er boven staat getekend ,onder de nullijn tekenen.

Sterkte met je tentamen.

Reageer