Vonkenboog

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 259

Vonkenboog

Hoe komt het dat een vonkenboog naar boven gaat?

Je weet wel zo'n lichtboog, die onstaat tussen twee elektroden, waarover een paar 1000 volt staat.

Er treedt ontlading op, door de lucht, die je als een lichtboog ziet.

Waarom is zo'n boog naar boven toe gekromd?

En als de elektroden naar boven toe uit elkaar lopen, gaat de vonkenboog ook omhoog

Weet iemand waarom dit zo gaat?
Je kijkt alsof je vuur ziet branden!

Berichten: 12.262

Re: Vonkenboog

Voor zover ik weet komt dat doordat de lucht opwarmt door de energie van de ontlading, waardoor een stroming omhoog ontstaat. De vonkboog gaat daarin mee omhoog.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Vonkenboog

De vonkboog ioniseert de lucht rondom de vonk. Door de warmte stijgt die geioniseerde lucht op, en aangezien geioniseerde lucht beter geleidt dan "gewone" lucht zal de vonkboog mee omhoog gaan.

De elektroden hoeven daarvoor niet van elkaar af gekromd te zijn. Maar bij schakelaars wordt dat wel vaak gedaan, omdat de naar boven gaande boog dan langer wordt, en op den duur vanzelf dooft.

Berichten: 16

Re: Vonkenboog

Verder kan er de boog nog verder verklaard worden. Zoals je weet zullen de losgeslagen elektronen het elektrisch veld volgen. Stel je hebt 2 blok elektrodes, dan zal de hoogste kans op doorslag zijn waar de elektronen de meeste vrijheid hebben, in de randen. Het elektrisch veld dat start bij de randen volgt een boog(denk aan twee platen en het magnetisch veld ertussen). Hieronder is een deel uit een verslag dat ik ooit heb moeten maken over atmosferisch plasma, zal nog later even kijken of ik de referenties kan vinden.

Als men een elektrisch veld aanlegt tussen twee punten zal lading zich in de richting van het veld willen gaan bewegen. Plaatst men hiertussen een isolator dan zal er een constant elektrisch veld heersen tussen beide polen. Wordt dit veld groot genoeg dan zullen er kleine lekstromen optreden tussen de beide polen. De veldsterkte waarbij dit fenomeen begint op te treden is afhankelijk van de diëlektrische constante van de gebruikte isolator of diëlektricum. Bij het ontstaan van de lekstromen wordt de omgevingslucht licht geïoniseerd. Als gevolg hiervan kan er meer stroom gaan lopen en worden er weer meer lucht geïoniseerd. Deze kettingreactie leid tot een volledige spanningsdoorslag die ook wel gasontlading genoemd wordt. De omstandigheden rond de vlamboog die dan ontstaat zijn die van een plasma.

Om een gasontlading op gang te brengen is een zeer sterk elektrisch veld nodig. De aanwezige zeer kleine hoeveelheid geladen deeltjes worden dan zodanig versneld dat ze voldoende energie krijgt om moleculen in het gas te ioniseren. Daardoor ontstaan er behalve positief geladen ionen ook vrije elektronen. De vrije elektronen kunnen door hun kleine massa en hun kleine afmeting zeer sterk versneld worden voordat ze weer tegen een atoom of molecuul botsen, en een nieuw ion-elektron paar genereren. Als de veldsterkte voldoende hoog is ontstaat een lawine-effect, waarbij steeds meer elektronen en ionen gevormd worden, en kan in de boogontlading een zeer hoge stroomdichtheid worden bereikt. Als dit lawine effect optreedt spreken we van doorslag.

Reageer