Springen naar inhoud

tl buis: kapot gaan en lawine effect


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 24 mei 2005 - 11:49

wat gebeurt er precies als een tl-buis kapot gaat of kapot geslagen word?
en wat is dan hierbij het lawine effect?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

StrangeQuark

    StrangeQuark


  • >1k berichten
  • 4160 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 mei 2005 - 12:29

Een tl-buis implodeert op het moment dat hij kapot gaat. Er zit een kwikdamp in. Op het moment dat er stroom loopt door de tl-buis worden de electronen van het kwikgas aangeslagen, zodra deze van een hoger energie niveau weer naar een lager energie niveau terugvallen, komen er photonen vrij met een onzichtbare frequentie. Tegen het glas zit een coating die van dat onzichtbare licht mooi en fijn, vies wit tl-licht maakt. Er zit maar een klein beetje gas in een tl-balk, er heerst dus een onderdruk. Op het moment dat je een tl-balk stuk slaat wil er lucht van buiten naar binnen, dit gaat gepaard met het "ontploffen" van een tl-balk. Op het moment dat een tl-balk kapot valt, moet je ff weg blijven ivm de kwik dampen.

Het lawine effect werkt volgens mij zo: Je zet de spanning aan over een tl-balk, en hierdoor worden electronen aangeslagen. Het kan ook zijn dat de spanning die over je stopcontact staat en in de tl-balk gaat, meer dan 1 kwikatoom in een hogere energie staat brengt. Als de electronen dan weer terug vallen, komen er fotonen vrij die weer andere electronen aan kunnen slaan. Dit begint dus met 1 electron, die slaat er 2 aan en die slaan er weer 4 aan enz. enz.

Wat er daarnaast gebeurt is dat het licht ook gewoon uit gaat.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures