Springen naar inhoud

Via licht contact maken in het heelal


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 04 februari 2009 - 02:17

Ik vroeg me het volgende af:

Voor internet geven we via lichtsnelheid informatie door in glaskabels.

Stel nu voor dat we licht met informatie de ruimte insturen dan heeft dat al na 1 jaar een lichtjaar afgelegd.

Kan men op deze manier informatie uitzenden ?

Is het al eens onderzocht of op deze manier wel eens informatie van de andere kant onze aarde kan bereiken bijv. via een experiment vanuit Mars of de Maan of een shuttle (of ruimtelaboratorium) ?

Als dit mogelijk zou zijn zou men naast ruis met telescopen ontvangen, zo ook veel licht moeten onderzoeken op verborgen code's.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

beshukov

  beshukov


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 februari 2009 - 10:27

Ik neem aan dat je doelt op projecten als SETI (Search for Extraterresterial Intelligence) waar er in radiostraling gezocht wordt naar buitenaardse communicatie.

Radiostraling is net als zichtbaar licht een vorm van electro-magnetische straling, het verschil zit alleen in de frequentie.

Een probleem voor SETI is dat het een te grote job is om de hele hemel af te speuren over alle frequenties.

Men heeft voor radiostraling gekozen (ipv bijvoorbeeld zichtbaar licht) omdat deze niet verstoord wordt door de atmosfeer, en binnen de radiostraling zoeken ze op frequenties in de buurt van straling zoals die uitgezonden wordt door waterstof-atomen en hydroxyl-ionen.
Dit zijn veel voorkomende stoffen in het helaal en men hoopt dat een buitenaardse intelligentie die ontdekt wil worden
zal bedenken dat deze frequentie een "logische" frequentie is om op te zoeken en voor hen dus om op uit te zenden.

http://science.howst...s.com/seti1.htm

http://nl.wikipedia...._or_opacity.jpg

#3


 • Gast

Geplaatst op 07 februari 2009 - 00:49

Bedankt voor jouw antwoord, ik ben al een hele tijd uit de natuurkunde.

Dus je wilt zeggen dat radiogolven met een frequentie in de buurt van straling uitgezonden door waterstofatomen het verst kan komen in het heelal zonder dat er veel informatie verloren gaat. Want men kiest bewust voor die frequenties daar in de buurt.

Maar licht van sterren zien we ook, maar dat is wel een beetje licht van de geweldige hoeveelheid die verzonden is neem ik aan. Dus als je informatie in licht zou coderen zou je een geweldige bron met heel veel vermogen moeten hebben wil die informatie nog goed overkomen.

Is dat wat je bedoelt te zeggen ?

Hebben radiogolven 1/3 van de lichtsnelheid of nog veel lager ?

Toch denk ik ooit dat dit de vorm zou moeten zijn om ooit andere zonnestelsels te kunnen bereiken, code die met een soort straling wordt meegezonden en met de snelheid van het licht.

#4

mathfreak

  mathfreak


 • >1k berichten
 • 3041 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 07 februari 2009 - 14:39

Hebben radiogolven 1/3 van de lichtsnelheid of nog veel lager?

Radiogolven zijn elektromagnetische golven, net zoals licht, dus dat betekent dat ze zich net zoals licht met de lichtsnelheid voortplanten.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#5

beshukov

  beshukov


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2009 - 14:03

"Dus je wilt zeggen dat radiogolven met een frequentie in de buurt van straling uitgezonden door waterstofatomen het verst kan komen in het heelal zonder dat er veel informatie verloren gaat. Want men kiest bewust voor die frequenties daar in de buurt."

Neen, men zoekt op deze frequenties omdat men hoopt dat deze voor de buitenaardse wezens die gevonden willen worden logische frequenties zijn om op uit te zenden.
Als men random zou zoeken zou het een onmogelijke taak worden, een overtreffende trap van de spreekwoordelijke naald in een hooiberg.

#6


 • Gast

Geplaatst op 08 februari 2009 - 17:00

Als radiogolven dezelfde snelheid hebben als licht dan kan het hele idee wat ik in mijn hoofd had als leek naar de prullenbak :D

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures