Springen naar inhoud

PhilipVoets

Lid geworden: 21 mrt 2009
Offline Laatste activiteit: 21 nov 2017 21:33

Berichten die ik gemaakt heb

In Topic:Endomembraneuze systeem

21 november 2017 - 21:34

Waarschijnlijk doelen ze op cellen die organellen missen (organellen zijn door fosolipiden-dubbellagen omgeven celcompartimenten met een specifieke functie in de cel); dit zijn prokaryote cellen en -bij benadering, klopt niet helemaal- erytrocyten. 


In Topic:Poisson-proces

21 november 2017 - 21:15

Mag ik vragen waarom je denkt dat een Poisson-proces hier minder geschikt voor is? Talloze epidemiologische modellen maken hiervan gebruik voor het modelleren van ziekte-incidentie.

 

E.g.: https://www.ncbi.nlm.../pubmed/7797329

 

Heb je overigens iets aan te merken op de afleiding zelf?

 

Vr. gr.


In Topic:Agonist van Ivabradine

04 november 2017 - 15:38

Angina pectoris is de naam voor de ischemische pijn die mensen ervaren, wanneer de bloedtoevoer naar het hart relatief tekortschiet zonder dat er daadwerkelijk infarcering optreedt. Vaak is de oorzaak vernauwing van de coronairen door atherosclerose, zonder complete occlusie. Door het hartritme te verlagen, kan de arbeid en daarmee zuurstofvraag van het hart gereduceerd worden. Vaak worden hiervoor bèta-blokkers (zoals metoprolol) voorgeschreven, die - zoals de naam al doet vermoeden de adrenerge bèta-receptors op het hart blokkeren, waardoor catecholamines het hartritme niet kunnen opschroeven. Ivabradine werkt - bij mijn weten - door blokkade van de 'funny current'-kanalen in het hart, vooral spanningsgevoelige natriumkanalen die verantwoordelijk zijn voor de pacemakeractiviteit van het hart. Ivabradine is hiervan dus een ANTagonist.


In Topic:Voorbereiding geneeskunde toelatingsproef 2018

04 november 2017 - 15:32

Zorg ervoor dat je basale biologie, scheikunde, wiskunde en natuurkunde op orde zijn, dan moet het goedkomen! Geen enkele arts wordt een goede arts zonder een gedegen basis in de exacte vakken; het wordt anders een lastige opgave om fysiologische processen in het menselijk lichaam - van molecuul tot cel tot individu - te begrijpen.


In Topic:Is er verband tussen g6pd deficienty en mastocytosis.

04 november 2017 - 15:29

G6PD-deficiëntie is - zoals de naam al doet vermoeden - het gebrek aan enzym glucose-6-fosfaatdehydrogenase, dat erytrocyten beschermt tegen oxidatieve stress door regulatie van het gehalte aan anti-oxidanten, zoals glutathion. Hierdoor raakt de erytrocyt sneller beschadigd door oxidatieve stress en ontstaat hemolyse. Mastocytose, daarentegen, is de maligne woekering van mestcellen (een heel ander type cel dan de rode bloedcel of erytrocyt), meestal als gevolg van een mutatie in het c-Kit-gen (een membraanreceptor), en dit houdt niet direct verband met G6PD-deficiëntie. Natuurlijk is een aangeboren genetisch defect aanwezig in het DNA van alle lichaamscellen, maar het zal slechts in een specifieke, gedifferentieerde celpopulatie klinisch tot uiting komen. Er bestaat volgens mij wel een link met AML, meen ik, maar het moleculair mechanisme is niet duidelijk. 

 

Groeten,

 

Philip