Springen naar inhoud

PhilipVoets

Lid geworden: 21 mrt 2009
Offline Laatste activiteit: Gisteren, 20:43

Berichten die ik gemaakt heb

In Topic:Verhouding Calcium/Fosfor verhoogt risico op botontkalking?

07 juni 2018 - 11:02

Dag,

 

Botweefsel is niet statisch, maar voortdurend aan het remodelleren (d.w.z. opbouw door osteoblasten, afbraak door osteoclasten). Dit proces wordt beïnvloed door allerlei hormonen, waarvan parathyroïdhormoon (PTH) veruit de belangrijkste is. Onder invloed van PTH wordt bot afgebroken en komen calcium- en fosfaationen vrij in het bloed. Vervolgens kan calcium en fosfaat weer gebruikt wordt om collageen in bot te mineraliseren. Nu is het zo dat een hoog fosfaatgehalte in het bloed (of een laag calciumgehalte) de afgifte van PTH kan stimuleren en daarmee -in theorie- botafbraak. In de praktijk is het echter zo dat de nieren de fosfaat- en calciumspiegels prima reguleren, dus dat het drinken van melk o.i.d. geen enkele invloed heeft op botafbraak. Enkel bij een zuivelarm dieet en vitamine-D-deficiëntie kan het zo zijn dat je te weinig bouwstenen hebt voor botmineralisatie en dat zou in theorie kunnen bijdragen aan osteoporose (botontkalking).

 

Groeten,

 

Philip Voets, arts Interne Geneeskunde


In Topic:Relatie tussen dissociatie van eiwit-substraatcomplex en temperatuur

07 juni 2018 - 10:31

Dag Marko,

Wederom hartelijk dank voor de uitgebreide uiteenzetting; dit was wat ik zelf ook ongeveer begreep uit de tekstboeken. Het passeert allemaal netjes de revue tijdens Biochemie in jaar 1 Geneeskunde, maar toch altijd fijn om het nog even terug te horen. Ik heb de aangepaste afleiding in de bijlage toegevoegd. Misschien wil je er eens een blik op werpen (zie ook PM/bericht). Als kleine bijkomstigheid is er overigens (in een studie van Devine et al., Toxins, 2016) een lineair verband tussen de NaCl-concentratie en KD beschreven; deze evenredigheid heb ik ook opgenomen. Door dialyseklaring te beschrijven als een diffusieproces volgens de wet van Fick kun je zo een relatie afleiden tussen de dialyseklaring van eiwitgebonden toxines en de chemische/fysische parameters die hierop invloed hebben. Hoor graag van je!

 

Nogmaals dankend,

Philip


In Topic:Relatie tussen dissociatie van eiwit-substraatcomplex en temperatuur

03 juni 2018 - 10:22

Hartelijk dank voor de uitgebreide reactie. Je schrijft: 

 

5cad214b0dce31052873da41357d2032.png

 

waaruit direct volgt dat wanneer ΔH positief is, KD bij hogere temperatuur ook hoger zal zijn, en dus (meer) dissociatie optreedt.

 

Maar er is toch sprake van een omgekeerd evenredig verband; dat zou willen zeggen dat bij hogere temperatuur K afneemt? Daarnaast vraag ik me af hoe het teken (postief of negatief) voor de standaardenthalpie van de dissociatiereactie van deze toxines bepaald kan worden.

 

Ik hoor graag van je terug!


In Topic:Relatie tussen dissociatie van eiwit-substraatcomplex en temperatuur

25 mei 2018 - 12:08

Een van punten waar ik zelf nog mee worstel, is dat bij logit(theta2) - logit(theta1) het wegstrepen van [UT] enkel mag als die niet verandert, maar zonder verandering van [UT] blijft theta volgens mij ook gewoon constant, dus kan [UT] nooit constant blijven...


In Topic:Endomembraneuze systeem

21 november 2017 - 21:34

Waarschijnlijk doelen ze op cellen die organellen missen (organellen zijn door fosolipiden-dubbellagen omgeven celcompartimenten met een specifieke functie in de cel); dit zijn prokaryote cellen en -bij benadering, klopt niet helemaal- erytrocyten.