Springen naar inhoud

EenGebruiker

Lid geworden: 23 aug 2009
Offline Laatste activiteit: 14 sep 2018 19:00

Berichten die ik gemaakt heb

In Topic:Waar blijft kracht als een voorwerp valt (versnelt)?

06 september 2018 - 21:18

@Michel Uphof en HansH,

 

Bedankt, ik heb het gelezen en bekeken. Ik kan het redelijk volgen maar ik heb geen idee of het antwoord op mijn eigen vraag er echt tussen zit.

Als ik er veel van snapte had ik de vraag niet gesteld, natuurlijk. Mogelijk kan ik daarom de antwoorden ook niet goed beoordelen.

 

Ik denk er nu als volgt over:

 

De aarde zorgt voor een versnelling g. (Een gevolg van iets wat men nog steeds niet helemaal snapt. Eric Verlinde heeft de nieuwste theorie hierover opgesteld.) Er is geen sprake van een kracht. De fysica zit zo in elkaar dat ik constant versnel in de richting van de aarde. Er is pas een kracht ter grootte van m x g als er een evenwicht makende kracht in het spel is. Bijv. een weegschaal op de grond.

De ingang in het systeem is g en de massa van mij als voorwerp is er gewoon. Die speelt pas een rol bij de evenwicht makende kracht. Dán geldt m x g.

 

Bij een auto die wegrijdt is het andersom (ik bedoel de horizontale beweging). Ik versnel niet ik voel geen kracht in mijn rug. Pas als er een kracht op mij wordt uitgeoefend, ga ik versnellen. De benodigde kracht is afhankelijk van mijn massa. De ingang in het systeem is hier de kracht en via mijn massa ontstaat een versnelling: F / m.

 

Zoiets zal het zijn, toch?

 

André


In Topic:Waar blijft kracht als een voorwerp valt (versnelt)?

20 augustus 2018 - 20:44

@Back2Basics en anderen,

 

Ja, het komt er op neer dat ik zou willen kunnen meten. Dat is misschien de beste samenvatting.

 

Wordt ik versneld in een auto of op een karretje dan voel ik dat in mijn rug. Er is een kracht en via F = m x a volgt er een versnelling. Overigens is die niet relatief; niet t.o.v. een bepaald punt. Die kracht is er ook als ik mijn ogen dicht heb. Ik voel dat.

 

Spring ik van tafel dan voel ik een tijdje niks. Net als astronauten die om de aarde draaien en eigenlijk voortdurend naar de aarde toe vallen. Zij ervaren gewichteloosheid.

Hebben ze dan eigenlijk wel gewicht?  Zelfde vraag dus eigenlijk.

Ik heb ooit gehoord van wel. Gewoon G = m x g waarbij g iets geringer is dan de 9.81.

 

André


In Topic:Waar blijft kracht als een voorwerp valt (versnelt)?

17 augustus 2018 - 09:37

(Helaas is er een stuk van mijn verhaal weggevallen. 'T gaat hier verder.)

 

 

[Het volgende is geen oplossing omdat ik er helemaal niets van snap maar het heeft er wel te maken verwacht ik. Newton heeft uitgevonden hoe het zit met gravitatie en krachten. Hij kon de banen van planeten berekenen en loste daarbij ook vraagstukken op waar niemand nog een antwoord op had (het werkte dus). Newton had echter geen idee waar zwaartekracht vandaan kwam (dat heeft hij ook gezegd zover ik weet). Het was er gewoon.

Einstein heeft zich over de zwaartekracht en versnellingskrachten suf gepiekerd en uiteindelijk bedacht dat zwaartekracht een illusie is. Wat wij als zwaartekracht ervaren is het gevolg van de kromming van ruimte-tijd. Ruimte-tijd is bouwmateriaal in 4D. Wij kunnen dat spul niet 'zien' maar we ervaren de gevolgen daarvan. Zoals Vincent Icke zegt 'het is een verouderde term voor de kromming van ruimte-tijd'.

 

Wat ik bedoel is dat er een probleem op te lossen was als het gaat om versnelling anders zou Einstein er niet zoveel energie in gestoken hebben. Ik begrijp dat probleem niet maar misschien is het precies dat waar ik mijn vraag over stelde.]

 

Goed ik maak het te complex waarschijnlijk. Het is misschien zoals aadkr boven al gezegd heeft. De kracht grijpt aan op de massa (5 kg aardappels) en zorgt voor de versnelling. Die kracht varieert dan met de massa want de versnelling g is altijd gelijk (ca. 10 m/s2).

 

André


In Topic:Waar blijft kracht als een voorwerp valt (versnelt)?

17 augustus 2018 - 09:01

@Benn en anderen,

 

Ik snap wat jij beschrijft (snappen is bij mij, wat er voor doorgaat). Inderdaad wordt er zover ik nog weet van mijn opleiding, potentiële energie omgezet in warmte als de zak met een smak op de grond terecht komt. De (onderste) aardappels deformeren en dat zal wel gepaard gaan aan een heel lichte temperatuurstijging.

 

Ik snap ook dat de tafel niet in één keer hoeft te sneuvelen; je kunt de zak ook van tafel duwen. Dat zijn maar details.

 

Waar het mij om gaat is de fase waarin de zak valt en versnelt. Dat snap ik even niet. Ik weet dat je kunt zeggen dat er sprake is van een kracht van 5 x 10 = 50 N en dat die voor de versnelling zorgt. Maar dit is het punt waar ik het niet rond kan krijgen.

 

Ik zal het wel te moeilijk maken.

 

Blijkbaar geldt de versnelling g voor alle voorwerpen op dezelfde manier. Ongeacht de massa worden ze evenveel versneld. In de formule F = m x g. Doet de massa er blijkbaar ook niet toe. Je zou dus zeggen (of ik doe dat) dat er geen sprake is van een kracht op het moment dat de zak in 'vrije val' verkeerd.

 

'T is ook wel gek want staat de zak op tafel (of op een weegschaal) dan registreren we die 50 N terwijl de zak niet meer versnelt; de snelheid neemt dan niet toe. De tafel drukt met juist die hoeveelheid kracht naar boven (50 N) zodat de zak niet meer versnelt.

Stel dat je zelf van tafel valt dan ervaar je gedurende de tijd tussen tafel en vloer gewichtloosheid omdat er geen reactiekracht op je voetzolen drukt.

 

Om het dan nog vreemder te maken . . . Stel dat ik in de auto zit en met 2 m/s2 wilt versnellen.Ik ben 80 kg. Mijn auto zal (via de rugleuning van mijn stoel) een kracht op mij moeten uitoefenen van 80 x 2 = 160 N.

 

Dus . . . . In het geval van de zak aardappels op tafel is er sprake van een versnelling (g) zonder dat er sprake is van toenemende snelheid (de zak verkeerd in rust t.o.v. de tafel). In het geval dat ik in de auto zit is er sprake van versnelling en ook van een toenemende snelheid.

 

Het volgende is geen oplossing omdat ik er helemaal niets van snap maar het heeft er wel te maken verwacht ik. Einstein heeft zich over de zwaartekracht en versnellingskrachten suf gepiekerd. Newton heeft zelf al gezegd dat hij eigenlijk geen idee had hoe zwaartekracht werkt. Hij kon aantonen dat planeten elkaar lijken aan te trekken en daaruit omloopbanen berekenen enz. Wat hij deed werkte en werkt vandaag ook nog.


In Topic:Over verstrenggeling (entanglement).

16 augustus 2018 - 22:49

Bladerunner bedankt.

 

Verstrengeling dus echt bewezen en nog geen goede verklaring voor het feit dat het lijkt alsof informatie sneller kan gaan dan de lichtsnelheid.

 

Ik snap verder dat wij zo'n afstand bij een experiment kunnen meten. Je schrijft 'Maar aangezien bij verstrengeling de afstand er inderdaad niet toe lijkt te doen enz.' Ik bedoel (maar dat zal je wel begrepen hebben) dat het geen kwestie van 'lijken' is maar dat afstand er voor die deeltjes echt niet is. Een soort van hoefijzer waarvan de einden tegen elkaar aan zitten. Wij kijken en werken de ene kant op (de omweg) het deeltje kijkt de andere kant op en zit nog steeds bovenop het andere.

 

Lekker makkelijk filosoferen, ik weet het. Ik hoef het niet hard te maken.

 

André