Springen naar inhoud

aestu

Lid geworden: 24 jun 2010
Offline Laatste activiteit: Privé

Onderwerpen die ik ben begonnen

Donkere materie

30 juli 2011 - 11:13

Dark Matter kent zijn herkomst uit de beweging van de sterren ten opzicht van elkaar. Deze gedraagt zich niet volgens de zwaartekracht in ons model, daarom is hij ingeroepen. Dark matter kan in kaart gebracht worden, dat is al gebeurd.

Dark energie is het feit dat alles steeds sneller van elkaar af beweegt ( je smijt een tennisbal omhoog op aarde, en hij versnelt naar boven ) , weeral iets dat niet strookt met het klassieke fysica model.


Dit lijkt mij geen correcte uitleg.

Donkere materie is de materie die niet elektromagnetisch interageert. Deze materie is wel waarneembaar via het lensing effect ( i.e. het afbuigen van licht in het gravitatieveld van de donkere materie ) en moet er zijn om de materie dichtheidsparameter in het kosmologisch model te doen kloppen. Koude donkere materie kunnen geļoniseerde waterstofwolken zijn bijvoorbeeld of nog ongekende deeltjes. (Denk vb. aan supersymmetrie ) Dan bestaat er ook nog zoiets als hot dark matter, die kunnen dan vb. geleverd worden door massieve neutrino's.

Donkere energie is iets helemaal anders. Waarom? Omdat de huidige kosmologische metingen hier een toestandsvergelijking w = -1 aan toeschrijven, dit is dus alles behalve koude donkere materie die een toestandsvergelijking w = 0 heeft. Vacuümenergie zou een voorbeeld kunnen zijn van donkere energie ( alhoewel de dichtheidsparameter veel veel veel te klein is om donkere energie te verklaren, i.e. ongeveer 70 % van de huidige massa - energie inhoud van het universum )