Springen naar inhoud

Cura

Lid geworden: 27 feb 2011
Offline Laatste activiteit: 17 okt 2018 00:42

Berichten die ik gemaakt heb

In Topic:Significant verschil twee (sub)groepen?

17 oktober 2018 - 00:44

Middels de F-test heb ik inmiddels wel van de drie individuele groepen (groep ziekte latent aanwezig, groep ziekte klinisch aanwezig, groep ziekte niet aanwezig)kunnen aantonen dat ze significant van elkaar verschillen. 

 

Maar ik moet nog even verder uitpluizen hoe ik dan een individueel subtype per groep kan uitsplitsen om te zien of die daadwerkelijk (significant) vaker in een bepaalde groep voorkomt.


In Topic:Significant verschil twee (sub)groepen?

16 oktober 2018 - 16:06

Bedankt voor je reactie Beresteyn!

 

Ik ben vanuit de geneeskunde gewend dat we RR gebruiken om bijv. te kunnen zeggen dat de groep die een paracetamol gebruikte vs placebo 'zoveel keer' minder kans op hoofdpijn hebben. In dit geval heb ik niet twee interventies om effect van te vergelijken, maar eenzelfde aandoening (al dan niet latent aanwezig) met 7 subtypes...ik weet dus niet zo goed of ik dan wel een vergelijkbare situatie kan/mag maken als met twee interventies. Hier lees ik het volgende:

 

"Het relatieve risico (RR), ook wel risk ratio genoemd, is een bekende associatiemaat voor variabelen met twee uitkomstcategorieën. De maat drukt de sterkte uit van het verband tussen een determinant en een uitkomst"

 

In de gegeven situatie uit mijn vraagstuk is er naar mijn idee geen risico op het ontwikkelen van de ziekte, de patienten zijn immers al ingedeeld in groep A of groep B op basis van de latentheid van de ziekte. Ik wil gewoon kijken of het toeval is dat er in groep B percentueel meer patienten met subtype IV zijn dan in groep A.