Springen naar inhoud

yochem_CF

Lid geworden: 26 mei 2006
Offline Laatste activiteit: 30 mrt 2014 15:39

Onderwerpen die ik ben begonnen

chemisch absorberen zonlicht

06 september 2007 - 16:38

Voor school ga ik een profielwerkstuk maken. Dit gaat over het omzetten van zonne-energie in elektriciteit, alleen dan niet via zonnepanelen. Ik wil de zonne-energie opvangen/absorberen in een chemische stof/gas. Dit zal door een reactie/faseovergang plaatsvinden. Daardoor hoop ik de zonne-energie/lichtenergie op te slaan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat die energie er weer uit komt als elektriciteit. Hoe weet ik nog niet. Het uiteindelijke doel is om een zo hoog mogelijk rendement uit de omzetting te halen.

Nu zoek ik een geschikte stof/stoffen om die energie op te slaan, en weer af te geven. In de eerste plaats gaat het me om het opnemen van de zonne-energie. Dit zal door een reactie/faseovergang plaatsvinden. Zelf zie ik niet zoveel in iets als zout verwarmen, omdat je dan moet isoleren en meer van dat gedoe. Ik zal een convergente lens (loep) gebruiken om het zonlicht te bundelen. Hierdoor komt er een hoge temperatuur op een 1 klein plekje. Hoe hooo die temperatuur wordt,weet ik nog niet. De stof wil ik het liefst zo mensvriendelijk hebben. Op school zal ik het apparaat voor de omzetting gaan bouwen. Daarom zijn sommige erg gevaarlijke stoffen uitgesloten, maar ik wil ze wel graag horen voor het complete beeld. De stof wil ik ook vaak kunnen gebruiken, dus niet dat je het na elke omzetting moet vernieuwen. Dat is zo duur. Waarschijnlijk wordt het dan iets van een omkeerbare reactie. Het mooiste zou natuurijk een stof zijn die direct zijn energie vrijgeeft door een elektrische stroom (dus redox).

Graag wil ik zoveel mogelijk stoffen horen met hun eigenschappen: hoe gezond/ongezond, nodige temperatuur voor de reactie/faseverandering, prijs, direct elektricteit. Dank u en dit was een lang verhaal.

kleurstof uit spinazie

31 augustus 2007 - 11:09

Toen ik spinazie aan het maken was, had ik groen water over. Dit heb ik bewaard. Nu wil ik graag een beetje meer weten over die kleurstof. Nu heb ik 4,5 liter in flessen. De kleurstof zit samen met water. Hoe krijg ik deze kleurstof geconcentreerder? Alles indampen op het fornuis is me te veel werk.